Ústecký kraj se intenzivně připravuje na obnovu regionu

06.05.2020 9:15

V Ústeckém kraji vzniká Akční plán opatření pro období 2020 – 2021 ke zmírnění dopadů pandemie koronaviru na rozvoj kraje. Návrh Plán obsahuje jak možnosti poradenství těm nejohroženějším, tak cílené aktivity pro znovunastartování ekonomiky, včetně vypsání nových dotačních titulů.

Ústecký kraj se intenzivně připravuje na obnovu regionu
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Okamžitá opatření určená pro nejbližší měsíce se zaměřují na informování a metodickou podporu podnikatelům, obcím a dalším. K tomu slouží nový portál OBNOVA KRAJE (ZDE), kde lze nalézt přehledy, odkazy a kontakty na potřebná ministerstva, instituce i místní poradenství. Byl také vyhlášen dotační program na podporu malých podnikatelů a kraj zahájil marketingovou kampaň na podporu domácího cestovního ruchu.

„O návrhu opatření jsme vedli diskuzi s obcemi a dalšími partnery. Možností je celá řada. V rámci plánovaných opatření chceme pomoci menším obcím s vybavením ochrannými prostředky, zásobníky na desinfekce nebo třeba bezdotykovými teploměry. Jako možnost poděkování pracovníkům v první linii a zároveň podporu místního cestovního ruchu plánujeme vouchery na pořízení zvýhodněných vstupenek a poukazů např. do místních zoologických zahrad, zábavních parků, muzeí a na další atraktivní místa,“ popsal některé ze záměrů náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Zdeněk Matouš.

Dále se předpokládá posílení investiční činnosti financované především z evropských fondů, úspory na provozu budov Ústeckého kraje zavedením energetického managementu, pomoc obcím s projektovou přípravou na období 2021+. V návaznosti na současná i případná budoucí omezení kraj plánuje podporu zavádění on-line prostředků komunikace v zařízeních sociálních služeb a také inovací a on-line výuky ve školství.

Významným oborem, do kterého bude podpora směřovat, je cestovní ruch. Kromě marketingových aktivit vzniká dotační program na podporu poskytovatelů ubytovacích služeb. Měl by být vyhlášený tak, aby prostředky z něj mohli žadatelé využít k investicím před sezónou 2021. Dále je připravený program na podporu audiovizuální tvorby v Ústeckém kraji, který v případě místního natáčení zlepší povědomí o kraji, ale především podpoří místní podnikatele, u kterých budou filmaři nakupovat služby. Kromě toho se v rámci investiční činnosti dokončí úseky Labské stezky a kraj také podpoří budování Pánevní cyklotrasy či vznik trialparků.

Další opatření směřují k podpoře regionální produkce a také k posílení komunitního života v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …