V České republice byl zaznamenán výskyt ptačí chřipky

04.01.2017 11:03

Státní veterinární správa České republiky informovala Ministerstvo zdravotnictví o záchytu případů vysoce patogenní ptačí chřipky, která primárně postihuje volně žijící ptáky a chovy drůbeže.

V České republice byl zaznamenán výskyt ptačí chřipky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letící pták

„U tohoto typu chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. I přesto jsou lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, pod kontrolou krajské hygienické stanice a svých registrujících lékařů. Budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků,“ uklidňuje veřejnost hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Situace je plně pod kontrolou, bližší informace k vývoji poskytuje a vývoj sleduje Státní veterinární správa (www.svscr.cz).

Virus ptačí chřipky byl v nedávné době prokázán u divokých ptáků nebo domestikované drůbeže v několika evropských zemích, včetně všech zemí, s nimiž Česká republika sousedí. 

Současná forma viru je sice vysoce patogenní pro ptáky, pravděpodobnost přenosu na člověka je nicméně velmi nízká a zatím žádný takový lidský případ nebyl na světě zjištěn. Státní veterinární správa a Ministerstvo zdravotnictví průběžně spolupracují a byla přijata veškerá potřebná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…