V Iráku proběhl další vzdělávací kurz NPÚ pro místní památkáře

10.10.2021 18:30 | Tisková zpráva

V Iráckém institutu pro restaurování památkového dědictví (IICAH) v Erbílu proběhl již podruhé vzdělávací program pro irácké památkáře organizovaný Národním památkovým ústavem. První ročník se uskutečnil v roce 2019. Několikatýdenní kurz proškolil tamní pracovníky, kteří dohlíží na obnovu válkou poškozených památek.

V Iráku proběhl další vzdělávací kurz NPÚ pro místní památkáře
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Kurz s názvem Příčiny degradace a záchrana historických stavebních památek obsahoval například přednášky z oblasti dokumentace, evidence, restaurování a obnovy památkového fondu, které byly rozděleny do čtyř tematických bloků. Vedle přednášek zahrnoval program také praktické ukázky i exkurze po historických objektech v okolí, jako jsou například památky v Algoshi, Šuši, Erbílu nebo jezídské osadě v Lališi.

Mezi školiteli byli mimo odborníků z NPÚ i pracovníci Univerzity Palackého v Olomouci, Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeské univerzity v Plzni, Univerzity Pardubice v Litomyšli, Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, Českého vysokého učení technického v Praze a restaurátorské firmy GEMA ART International.

Projekt organizovaný a vedený odborníky z NPÚ vznikl ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem kultury a Iráckým institutem pro restaurování památkového dědictví, kde probíhala výuka. Projekt byl realizován v rámci vládního programu podpory české účasti při stabilizaci a rekonstrukci Iráku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…