V Lužici u Hodonína ocenili projekt POKOS

27.03.2016 10:15

Program POKOS připravili posluchači a pedagogové brněnské Univerzity obrany ve středu 23. března pro Základní školu Jaroslava Dobrovolského v Lužici u Hodonína. Zatímco se teoretická část projektu, určená jen pro starší žáky, uskutečnila v budově školy, praktická část pro všechny děti školy proběhla v obecní sportovní hale.

V Lužici u Hodonína ocenili projekt POKOS
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany, logo.

Žáci druhého stupně si v učebnách školy vyslechli podplukovníka Jaroslava Staňka z katedry vojenského umění a podplukovníka Milana Podhorce, který vyprávěl o svém působení v provinčním rekonstrukčním týmu v afghánském Lógaru.

Ve sportovní hale studenti Univerzity obrany dětem větším i těm malým postupně předvedli moderní ruční zbraně a výstroj, vojáci s chemickou specializací je seznámili s tím, jak se chránit proti škodlivým látkám i v běžném civilním životě nebo jak se chovat při mimořádných událostech.

Posluchači Fakulty vojenského zdravotnictví z Hradce Králové učili děti zásadám poskytování první pomoci, ale některé zvlášť šikovné je překvapily:  „My ve škole máme zdravotnický kroužek a tam se učíme, jak poskytnout první pomoc, o základech stavby lidského těla a nacvičujeme různé obvazové techniky.“

V Lužicích kladou důraz na výchovu k tradicím a obraně státu

Největší zájem byl určitě o střelbu z pistole na laserovém střeleckém trenažéru, kde žáci soutěžili o ceny. Zvítězila Adéla Blahová, která svými pozoruhodnými střeleckými výsledky všechny překvapila, a děti jí za to spontánně zatleskaly.

Žáky, učitele i zástupce Univerzity obrany přišla do sportovní haly pozdravit místostarostka Lužic Jana Ambrožová: „Opravdu si cením pomoci vojáků při výchově našich dětí k obraně státu, stejně tak za velmi důležité považuji jejich přípravu na mimořádné situace. V Lužici klademe důraz na výchovu svých mladých k tradicím. Naše základní škola nese jméno místního učitele Dobrovolského, umučeného během 2. světové války v Mauthausenu, a navíc dlouhodobě spolupracuje s Československou obcí legionářskou.“

Přítomné učitele i žáky také potěšilo, když mezi studenty Univerzity obrany, kteří jim přijeli představit projekt POKOS, poznali svého souseda a rodáka, který je v obci známým a oblíbeným pro své aktivní zapojení do rozvoje místního folklórního sdružení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…