V NP Podyjí loni znovu přibyli turisté, nejvíc na Šobesu

20.03.2022 19:07 | Tisková zpráva

Více než půlmilionu návštěv zaznamenaly v roce 2021 sčítače v Národním parku Podyjí. Ne sice skokově jako v předchozích letech, ale přesto pokračoval nárůst počtu turistů v chráněném území. Nejvíc na Šobesu, kde sčítače zachytily přes 83 tisíc průchodů.

V NP Podyjí loni znovu přibyli turisté, nejvíc na Šobesu
Foto: NP Podyjí
Popisek: NP Podyjí - logo

V jarních lockdownových měsících se více než obvykle zaplnily i vyhlídky kolem Znojma. Plyne to z aktuálních údajů ze šestnácti sčítacích zařízení, které Správa Národního parku Podyjí instalovala v roce v roce 2010 na různých místech chráněného území. Tehdy sčítače zaznamenaly přes 300 000 průchodů. V roce 2019 to bylo téměř 400 000 a vloni už přes půl milionu.

Nejvíc poskočila návštěvnost vinice Šobes. Tam přibylo zhruba 4 000 zaznamenaných průchodů. „V těch nejvytíženější okamžicích to znamená třeba fronty u lávky přes Dyji, přeplněná parkoviště v Hnanicích a Havraníkách nebo drobné konflikty mezi pěšími a cyklisty,“ říká náměstek ředitele Správy Národního parku Podyjí Jan Kos.

Druhým nejnavštěvovanějším místem národního parku je Kraví hora u Znojma (zhruba 64 tisíc průchodů), třetím šíje Šobesu (48 tisíc průchodů). Zájem turistů naopak v posledních letech klesá u Hardeggského mostu (39 tisíc průchodů) a nedaleké Hardeggské vyhlídky (28 tisíc průchodů).

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

V zimních lockdownových měsících také skokově stoupla návštěvnost vyhlídek kolem Znojma. Na Králově stolci nebo Sealsfieldově kameni tak bylo i dvakrát více návštěvníků než v roce 2020. Kromě většího zájmu o pobyt v přírodě může za nárůstem být nemožnost trávit jarní prázdniny na horách. Pokračoval také trend prodlužovaní návštěvnické sezony do zimních měsíců. Řada turistů začala vyhledávat i dříve méně vytížené trasy jako je Cesta Jaroslava Krejčího nebo Pašerácká stezka.

Větší počet návštěvníků sebou bohužel přináší i větší počet problémů. U nejvytíženějších tras přibyly odpadky. Strážci museli zastavovat řidiče, kteří do chráněného území vjížděli auty nebo parkovali na nevhodných místech. Lidé nerespektovali pravidla pohybu po národním parku. Pěší se častěji vydávali mimo značené cesty do klidového území. Cyklisté jezdili mimo značené cyklotrasy a tak zvyšovali erozi některých cest nebo vytvářeli nebezpečné situace pro chodce.

Podrobná interaktivní data návštěvnosti Národního parku Podyjí můžete procházet na webu ZDE, který spravuje společnost Partnerství o.p.s. a do kterého data pro Podyjí dodává Správa národního parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…