V Plzni začala 21. podzimní Plynárenská konference

03.11.2014 18:01

Dnes byla zahájena 21. podzimní Plynárenská konference, největší plynárenské setkání roku v ČR. Konferenci pro více než 400 odborníků pořádá Český plynárenský svaz ve dnech 3. – 4. listopadu a je zaměřena na současnost a perspektivy plynárenství, věnuje se i přepravě plynu, bezpečnosti dodávek a energetické bezpečnosti.

V Plzni začala 21. podzimní Plynárenská konference
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Akce se koná v Parkhotelu v Plzni a hned v úvodu vystoupili mimo jiných generální tajemnice Eurogas Beate Raabe, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj a Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS).

„Oblast energetiky je jednou z oblastí, kde bychom chtěli být aktivnější než v minulosti. V současné době např. připravujeme ve spolupráci s ČPS projekt interaktivních technických předpisů pro plynárenství za účelem zvýšení povědomí o technických normách a stejným způsobem pak budeme postupovat i v dalších oborech. Hospodářská komora si plně uvědomuje význam zemního plynu do ČR a jeho zastoupení ve struktuře palivoenergetického mixu do roku 2040 zůstává v aktualizované Státní energetické koncepci (SEK) nezměněno,“ řekl Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory.

„Současný geopolitický konflikt by neměl mít vliv na jakékoliv snižování podílu zemního plynu v připravované aktualizaci SEK. Evropská unie schválila závazný cíl pro dlouhodobou politiku klimatu snížit emise skleníkového plynu oxidu uhličitého o 40 procent. Pokud chceme tento limit splnit, je nejjednodušší cesta podporovat zemní plyn,“ uvedl Miloslav Zaur, předseda Rady ČPS.

Beate Raabe, generální tajemnice Eurogasu, se ve svém příspěvku věnovala zejména bezpečnosti dodávek zemního plynu pro Evropu. „Energetická bezpečnost se týká jenom ruského plynu a jeho tranzitu přes Ukrajinu. Dohoda mezi EU, Ruskem a Ukrajinou z minulého týdne o dodávkách zemního plynu přinesla jistotu a spolehlivost pro zákazníky v Evropě,“ řekla Beate Raabe.

„Zemní plyn zásobuje v ČR 2,6 milionů domácností. Od počátku otevření trhu s plynem v ČR vykazuje trh velkou dynamiku, nejméně 80 subjektů se aktivně věnuje obchodu s plynem, a českým plynárenským společnostem stále nechybí ochota investovat do rozvoje nových zdrojů a distribučních sítí. Potřebujeme ale stabilní legislativu, která pomůže vytvořit prostředí, ve kterém se minimalizují investiční rizika,“ dodal Miloslav Zaur, předseda Rady ČPS.

Za Český plynárenský svaz (ČPS) se dále účastní místopředseda Rady ČPS Jiří Šimek. Mezi dalšími vystupujícími byl Andreas Rau, jednatel, NET4GAS, Jan Nehoda, ředitel sekce regulace, Energetický regulační úřad a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …