V Portugalsku byla slavnostně zahájena nová výstava „Karel IV. a víra"

25.12.2016 15:35

Národní muzeum připravilo k 700. výročí narození Karla IV. další výstavu v zahraničí – tentokrát v portugalském Cascais. Výstava s názvem Karel IV. a víra byla slavnostně zahájena ve čtvrtek 15. prosince za přítomnosti prezidenta České republiky Miloše Zemana, prezidenta Portugalské republiky Marcela Rebela de Sousy a generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše.

V Portugalsku byla slavnostně zahájena nová výstava „Karel IV. a víra"
Foto: Archiv
Popisek: Karel IV.

Výstava prezentuje Karla IV. nejenom jako jednoho z nejvýznamnějších panovníků středověké Evropy, ale také jako člověka hluboce věřícího. Výstava v Palácio da Cidadela de Cascais je návštěvníkům přístupná do 29. ledna 2016.

Výstava Karel IV. a víra seznamuje v Portugalsku návštěvníky s osobností římského císaře a českého krále prostřednictvím textových a obrazových panelů. Nedílnou součástí výstavy jsou i jedinečné sbírkové předměty – například nejstarší dochované gotické vitráže na území českých zemí nacházející se v muzejních sbírkách (15. stol.), busty Karla IV., jeho otce Jana Lucemburka a prvního českého arcibiskupa Arnošta z Pardubic (odlitky z 19. stol.) či akvamanile ve tvaru stojícího lva (14. stol.).

Význam osobnosti Karla IV. pro české země

Výstava představuje zahraničním návštěvníkům Karla IV. jako panovníka, který zanechal výraznou stopu v českých dějinách. V době jeho vlády rostl politický i hospodářský význam českých zemí. Praha se v této době stala skutečným centrem říšského dění, čemuž odpovídal i Karlův zájem o rozvoj země i metropole. Ještě jako markrabě moravský dosáhl Karel IV. v roce 1344 povýšení pražského biskupství na arcibiskupství a v této souvislosti za účasti svého otce Jana Lucemburského a prvního pražského arcibiskupa položil základní kámen nové gotické katedrály sv. Víta. V roce 1348 zakládá Nové Město pražské a téhož roku vydává zakládací privilegium pražské univerzity, čímž vzniklo první vysoké učení ve střední Evropě. Dalším jeho významným počinem bylo rozhodnutí
o vybudování nového Kamenného mostu (dnešní Karlův most) spojující levý a pravý břeh pražského souměstí. Celkově představovala vláda Karla IV. pro české země období hospodářského vzestupu a politické stability.

Karel IV. a víra

Druhá část výstavy prezentuje Karla IV. jako hluboce věřícího člověka. Karlova osobní zbožnost se prolínala se všemi jeho veřejnými i soukromými aktivitami. Projevovala se nejenom v nadprůměrně dobrých vztazích k papežskému stolci, které vedly až ke zřízení pražského arcibiskupství (1344), ale i v osobních vazbách k představitelům českého vysokého kléru a také k podpoře a budování církevních institucí a staveb.

Současně ale Karel IV. využíval i moci a bohatství církve ve svůj prospěch. Nevyhýbal se vojenským střetům, ale většinu života dával přednost diplomatickému jednání před přímou ozbrojenou konfrontací. Součástí jeho politické strategie proto byla úzká spolupráce s církví. Církev pro něj hrála důležitou roli nejenom v náboženském životě, ale byla nástrojem domácí i evropské diplomacie.

České království s Portugalskem spojovali někteří svatí patroni. Vedle svatého Jakuba to byl především svatý Jeroným, který se mezi benediktiny a učenci v Čechách odedávna těšil zvláštní úctě. Jeho kult v Čechách vrcholil za vlády Karla IV., který vyzdvihl jeho slovanský původ. Roku 1347 byl Jeroným prohlášen za hlavního patrona nového pražského kláštera benediktinů. Založení kláštera, zasvěceného sv. Jeronýmovi a dalším svatým, bylo součástí programu korunovace Karla IV. na českého krále v září roku 1347.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…