V Praze proběhlo třetí předávání cen Stříbrný Lukostřelec – ČR

04.11.2018 17:58

Ve čtvrtek 1. listopadu byli na slavnostním ceremoniálu v Klementinu oceněni laureáti ceny Stříbrný Lukostřelec – ČR. Večera se zúčastnili politici, osobnosti kulturního života, podnikatelé i diplomaté akreditovaní v České republice.

V Praze proběhlo třetí předávání cen Stříbrný Lukostřelec – ČR
Foto: Národní knihovna ČR
Popisek: Révové nádvoří v Klementinu

Cena v oblasti rozvoje vzájemných vztahů mezi Českem a Ruskem byla zřízena 23. března 2016. Soutěž se letos konala pod záštitou prezidenta Miloše Zemana a Velvyslanectví Ruské federace v České republice již třetím rokem.

Soutěž byla vyhlášena v dubnu a přihlášky bylo možné podávat do 10. října 2018. V letošním roce se do čtyř nominací přihlásilo 28 projektů. Posuzovalo a hodnotilo je 14 odborníků. Na základě výsledků tajného hlasování byly poté projekty v každé nominaci seřazeny podle získaného hodnocení.

Na slavnostní ceremoniál přijali pozvání a rovněž na něm vystoupili mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ruské federace v České republice Alexandr Zmejevskij a pracovník zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Petr Pirunčík, který přečetl pozdrav od prezidenta Miloše Zemana.

Mezi dalšími z četných hostů večera, kteří během něj také vystoupili, obchodní rada RF v České republice Sergej Stupar, dočasně pověřený výkonem funkce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov a předseda dozorčí rady národní ceny Stříbrný Lukostřelec Igor Pisarskij.

Vítězi třetí soutěže o cenu Stříbrný Lukostřelec – ČR pro rok 2018 se ve čtyřech nominacích stali:

Historické dědictví – Divadelní program Válka očima dětí, Vysoká obchodní škola Moskevské Státní univerzity

Mezikulturní komunikace – Teatro Pinocchio, a.s. Divadlo Pinocchio

Byznys a obchodní komunikace – Expedice Kolem sveˇta Žigulem, Filip Vogel, Petr Javůrek

Vzdělávací programy – Trojské gymnasium, Trojské gymnázium

Velvyslanectví Ruské federace v České republice ocenilo zvláštním čestným diplomem projekt, který se představil v nominaci Mezikulturní komunikace. Byl jím Mezinárodní hudební festival Eduarda Nápravníka, jenž letos slaví 10. výročí. Obchodní rada RF v České republice Sergej Stupar předal medaili Obchodního zastupitelství RF cestovní kanceláři Asiana, která se zúčastnila nominace Obchodní komunikace a v letošním roce slaví své 25. výročí.

ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ získal za historické a kulturní vztahy s Českou republikou v souvislosti s jeho 90. výročím Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova.

V souvislosti se 40. výročím letu československého kosmonauta do vesmíru obdržel v nominaci Osobnost cenu Stříbrný Lukostřelec – ČR Vladimír Remek, a to za zvláštní zásluhy v oblasti rozvoje česko-ruských vztahů a osobní přínos v rámci prohlubování přátelství mezi Českem a Ruskem.

Slavnostní ceremoniál doprovázel nádherný koncertní program, během nějž vystoupili známí čeští i ruští umělci. V Zrcadlové kapli Klementina zazpívala slavná česká operní pěvkyně Vanda Šípová. Sólista Akademického souboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova Maxim Maklakov, který na slavnostní večer přiletěl speciálně pro ocenění, vystoupil s několika písněmi z repertoáru souboru.

Vedoucí zastupitelství ceny Stříbrný Lukostřelec – ČR Elena Sorokina oznámila, že organizátoři připravují k vydání sborník s projekty účastníků soutěže z let 2016–2018. Příští ceremoniál se bude konat 31. října 2019 v jedné z nejkrásnějších historických budov v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…