V Praze zasedala Seniorní skupina zemí V4

14.12.2015 16:05

V rámci předsednictví ČR ve Visegrádské skupině (V4) se v pražském Domě armády konalo zasedání takzvané Seniorní skupiny zemí V4. Za Českou republiku jednání řídil náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jakub Landovský.

V Praze zasedala Seniorní skupina zemí V4
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Jednání se konalo na úrovni náměstků, respektive státních tajemníků ministerstev obrany zemí V4 a zaměřilo se na stav implementace cílů a úkolů plynoucích ze strategických dokumentů Visegrádské skupiny schválených předcházejícími předsednictvími.

Na jednání také bylo poprvé zařazeno setkání se zástupci NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation), se kterými byly diskutovány možnosti spolupráce zejména v oblasti výměny zkušeností s účastí v mezinárodních operacích. „Dlouhodobé vize obou regionů se ve velké míře shodují, a to jak v oblasti výstavby schopností, tak možností pro společné pořizování výzbroje,“ sdělil náměstek Jakub Landovský.

Seminář V4

Diskuse náměstků ministrů obrany se zaměřily také na společný příspěvek V4 k implementaci Akčního plánu připravenosti a post-adaptační opatření NATO. Účastníci si rovněž vyměnili názory na přípravu varšavského summitu NATO, který proběhne v červenci příštího roku, hovořili o možnostech vzájemné spolupráce a dohodli se na přípravě společné visegrádské pozice. Shoda panovala také v otázce potřeby konání politických konzultací k možnému nasazení Visegrádského bojového uskupení EU (V4 EU BG), a to jak s pohotovostí v roce 2016, tak i 2019.

Byl schválen i další postup v tvorbě permanentní modulární síly V4. „Modulární sílu shledávám jako vlajkový projekt V4,“ uvedl v této souvislosti Tamás Vargha, politický státní tajemník maďarského ministerstva obrany.

Podle náměstka Landovského účastníci přivítali iniciativu českého předsednictví V4 v prohlubování spolupráce Visegrádské skupiny s USA. V neposlední řadě byla projednávána příprava mimořádného zasedání ministrů obrany zemí V4, které se uskuteční 17. prosince v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.