VLS: Vánoční prodej ryb z Padrťských rybníků a Olšiny

29.11.2018 13:20

Rybářství VLS v týdnu před svátky zahájí rozšířený prodej ryb ze dvou unikátních čistých přírodních oblastí.

VLS: Vánoční prodej ryb z Padrťských rybníků a Olšiny
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

V Mirošově u Rokycan budou k dostání kapři a další ryby z listopadového výlovu Dolejšího Padrťského rybníku v srdci CHKO Brdy, sádky ve Chvalšinách na Českokrumlovsku pak nabídnou ryby z Olšiny v CHKO Šumava.

Nabídka na vánoční stůl od Vojenských lesů a statků je určena pro ty zákazníky, kteří chtějí kvalitní zdravé ryby s výjimečnými ekologickými standardy. Kapři a další ryby na podnikových sádkách v Mirošově a Chvalšinách totiž pocházejí ze dvou rybníků, které mají mnoho společného – oba se nacházejí v chráněných krajinných oblastech a patří k nejčistším rybníkům v republice, jejich přítoky na své cestě nepotkaly žádnou civilizaci a v jejich spádové oblasti nenajdete žádnou průmyslovou výrobu ani intenzivně využívanou zemědělskou půdu. Navíc zde rybáři VLS nevyužívají jinde běžné metody intenzivního chovu – Olšina i Padrťské rybníky se tak jen jednou za dva roky.

K tomu Padrťské rybníky i Olšina patří k nejvýše položeným chovným plochám v republice. Vedle minimálních vlivů civilizace se jim díky jejich poloze do značné míry také vyhnuly důsledky letošního teplotně extrémního roku, který na řadě míst vedl k masivnímu úhynu ryb.

Jak v Mirošově u Rokycan, tak i ve Chvalšinách na Českokrumlovsku zahájí rybáři Vojenských lesů předvánoční rozšířený prodej v předvánočním týdnu a budou mít otevřeno i o víkendu před Štědrým dnem, který letos připadá na pondělí.

Rybářství Mirošov zahájí prodej ve středu a zákazníkům bude až do pátku k dispozici od 8.00 ráno do čtyř odpoledne. V sobotu a neděli se prodejní doba zkrátí o hodinu do 15.00. V nabídce zde vedle kaprů budou také amuři, štiky, candáti a siveni.

Ve Chvalšinách, kde mají běžně otevřeno každý všední den od 7.00 do 15.00 hodin, ve čtvrtek a v pátek upracví prodejní dobu od 8.00 do 17.00 hodin, v sobotu a neděli 22. a 23. prosince před Štědrým dnem pak mimořádně otevřou od 8.00 do 15.00 hodin.

Padrťské rybníky

Jsou nejvyhledávanějším místem nejmladší české chráněné krajinné oblasti a leží v srdci Brdské vrchoviny. Padrťské rybníky založil v polovině 16. století Florián Gryspek z Gryspachu, majitel mirošovského a rožmitálského panství. Svůj název dostaly podle vesnice Padrť, která byla spolu s řadou dalších, v padesátých letech zničena.

Padrťské rybníky jsou největšími vodními plochami v regionu. Hořejší má rozlohu sedmdesát hektarů, Dolejší pak o třicet hektarů méně. Oba krásné rybníky zapadají do okolní krajiny podobně jako šumavská jezera.

Vánoční prodej ryb z Padrťských rybníků: Sádky VLS Mirošov u Rokycan, křižovatka Dobřívská - U nádraží, GPS: 49.6978458N, 13.6672578E, tel.: 737 226 510

Kapr 85 Kč/kg, amur 95 Kč/kg, štika 230 Kč/kg, candát 310 Kč/kg, siven americký 150 Kč/kg, kuchání 55 Kč/kus (siven 55 Kč/kg), igelitová taška 5 Kč

Rybník Olšina

Existence rybníku Olšina je doložena první písemnou zmínkou z roku 1458. Od 16. století náležel klášternímu zboží Zlaté Koruny a po zrušení kláštera připadl k panství krumlovskému. Dnes je v majetku Vojenské lesy a statky ČR, s.p.

Vodní dílo s rozlohou 138 hektarů v nadmořské výšce 731 metrů je jedním z nejvýše položených rybníků v České republice. Dominantní v jeho produkci je kapr.

Vzhledem k výjimečné poloze tohoto vodního díla v horských podmínkách, navíc v lokalitě, která je dlouhodobě uchráněna před civilizačními vlivy, jsou ryby z Olšiny mimořádně zdravé a chutné.

Sváteční výlov Olšiny probíhá jednou za dva roky vždy v návaznosti na státní svátek 28. října a jedná se o společenskou událost, jejíž význam překračuje hranice regionu.

Vánoční prodej ryb z Olšiny: Rybářství VLS Chvalšiny č. 92, GPS: 48.8508850N, 14.2050647E, tel.: 605 206 749

Kapr tržní 83 Kč/kg, kapr kuchaný 130 Kč/kg, amur 90 Kč/kg, amur kuchaný 135 Kč/kg, pstruh 135 Kč/kg, pstruh kuchaný 175 Kč/kg, dravé ryby na telefonickou objednávku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…