VLS budují v Brdech malé vodní nádrže, mají zadržet v lesích více vody

04.08.2018 10:58

Programem Živá voda VLS se státní podnik, který hospodaří v bývalých i současných výcvikových prostorech armády, snaží v období klimatických změn zadržet v přírodních lokalitách ve své správě více vody a zvýšit tak jejich biodiverzitu.

VLS budují v Brdech malé vodní nádrže, mají zadržet v lesích více vody
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Celkem VLS v šesti lokalitách v Čechách i na Moravě plánují do drobných vodních děl investovat více než 100 milionů korun. Hojně jsou přitom využívány dotace z evropských strukturálních fondů.

„Nejde o investici do hospodářských vodních ploch, hlavním cílem je zvýšit rozmanitost života v přírodě v námi spravovaných lokalitách, a také jejich schopnost zadržovat vodu v krajině. V Brdech jde také o protipovodňovou ochranu okolních obcí,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

V lesích v Chráněné krajinné oblasti Brdy tak aktuálně v rámci programu Živá voda VLS vyrostly tři nové malé nádrže. V katastru Jince v Brdech vojenské lesy postavily novou nádrž Pazderka, v lokalitě Bahna pak vznikla kaskáda dvou vodních děl na přítoku Ledného potoka. Na financování staveb státní podnik využil dotace z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.

„Ve všech případech se jedná o retenční nádrže, které mají primárně zachytit vodu z přívalových déšťů a bránit podbrdské obce před povodněmi. Mimo to budou sloužit také jako napajedla pro zvěř, požární nádrže a počítáme také se zvýšením biodiverzity lokality,“ vysvětlil ředitel divize Hořovice Petr Švadlena.
Podle jeho slov brdská lesnická divize Vojenských lesů připravuje projekty na výstavbu další dvou vodních nádrží – prvním z nich bude vodní nádrž Klášterka na jednom z přítoků potoka Rezerva nad Strašicemi a druhou vodní nádrž Hejl v povodí Podlužského potoka.

„Ve všech případech se jedná o drobná vodní díla s konstrukcí, která citlivě zapadá do lokality a jejich hlavním cílem je udržet vodu v lese,“ doplnil ředitel Švadlena.

Jak dodal, VLS v současné době realizují celou řadu drobných investic, které mají za cíl zpomalit odtok vody z Brd a naopak ji zde zadržet. „Jde o vhodné úpravy vodotečí, které realizujeme poté, co lokalitu k výcviku již nevyužívá armáda a nemusíme proto reagovat například na požadavky, aby některé lokality byly dobře dostupné technikou. Prioritou tak je nyní zadržování vody v Brdech, které slouží jako zásobárna pro celý region,“ uzavřel Petr Švadlena.

Nové lesní nádrže v Brdech

Dokončeno 2018
Pazderka, rozloha 1400 m2
Bahna I, rozloha 8120 m2
Bahna II, rozloha 4155 m2

Plánované
Klášterka, rozloha 1420 m2
Hejl, rozloha 1890 m2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…