VLS slavnostně znovuotevřely Mattoniho rozhlednu nad Kyselkou

02.10.2016 19:33

Tradiční akce karlovarské divize VLS se pro letošek stala honosnou předehrou k dalšímu slavnostnímu okamžiku, kterým bylo znovuotevření rozhledny na Bučinském vrchu. Úvodního slova se ujali ředitel divize Karlovy Vary Milan Suk a vedoucí kanceláře ředitele VLS Rostislav Souček. Poté se již účastníci spolu s místními starosty a přednostou VÚ Hradiště podplukovníkem Petrem Vašíčkem zaposlouchali do vystoupení trubačských souborů Doupovských Slivoňů a Trubačů z Kladské a shlédli pasování úspěšných lovců.

VLS slavnostně znovuotevřely Mattoniho rozhlednu nad Kyselkou
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Poté již byla slavnostně přestřižena páska za asistence Jarmily Boškové, starostky Doupovského Hradiště, kam rozhledna katastrálně spadá, i starosty Kyselky Aleše Labíka.

Kamennou vyhlídkovou věž nad údolím řeky Ohře nedaleko Lázní Kyselka nechal postavit koncem 19. století Heinrich Mattoni. S úpadkem blízkých lázní po II. světové válce však jedna z nejstarších rozhleden v Česku postupně chátrala a výhled z její koruny postupně zakryl okolní lesní porost.

Její rekonstrukci Vojenské lesy a statky, které hospodaří ve vojenském újezdu Hradiště, zahájily již v letech 2002 a 2003 částečnou revitalizací, která zabránila další devastaci vyhlídkové věže. V letošním roce pak proběhla kompletní rekonstrukce, která rozhlednu přiblížila jejímu původnímu stavu. Bučina se dočkala nové střechy, bylo kompletně obnoveno zdivo a došlo k zajištění statické stability celé konstrukce.

Na střeše stavby přibyly solární panely, zdroj LED osvětlení, díky kterému je silueta Bučiny patrná daleko do kraje i po setmění. Lesníci VLS navíc v jejím okolí provedli úpravy lesního porostu a terénu, které otevřely návštěvníkům výhled do okolí.

"Náklady opravu si vyžádaly na 800 tisíc korun, investici umožnily mimo jiné rekordní hospodářské výsledky podniku v minulých letech," informoval ředitel karlovarské divize VLS Milan Suk. Podle něj v blízkosti vyhlídkové věže VLS ještě v nejbližší době umístí nové posezení a informační tabule.

„Obyvatelé Kyselky na věž nezapomněli. Každoroční novoroční výšlap k ní jsme organizovali už v dobách, kdy byla v žalostném stavu. Tentokrát to bude poprvé, kdy bude v důstojném kabátku. Jsem rád, že se takovéto věci daří. Opravdu je to skvělé,“ nezakrývá radost starosta Kyselky Aleš Labík.

Kamennou rozhlednu nechal vystavět kolem roku 1880 tehdejší majitel zdejších lázní Heinrich Mattoni v severozápadním svahu vrchu Bučina (Buchkoppe, 581,9 m n. m.) v nadmořské výšce 562 m n. m. asi 500 m jihovýchodně nad obcí Kyselka (Gießhübel-Sauerbrunn). Idylické výletní místo s neopakovatelnou lesnatou krajinou, přesně zapadlo do konceptu nově vzniklého fenoménu romantismu - lázeňské turistiky. Nová vyhlídková věž se stala součástí lázeňského parku s lesními promenádními cestami, odpočinkovými sedátky, altány a vyhlídkovými místy, který se rozkládal ve svahu nad kolonádou Ottova pramene. Po druhé světové válce začala stavba s úpadkem lázní chátrat. V 1953 byla vyhlídková věž územně začleněna do nově vzniklého vojenského újezdu Hradiště. Veřejnosti nepřístupná rozhledna sloužila následně armádě jako vojenská pozorovatelna. V sedmdesátých vyhlídkový objekt byl opět zpřístupněn veřejnosti, ale koncem 20.stol byla již věž ve špatném technickém stavu, který způsobila zatékající voda a objektu se tehdy mluvilo jako o nejzchátralejší rozhledně v České republice.

„Věříme, že si všichni návštěvníci budou rozhledny vážit tak jako my a ta nám v novém kabátě, bude sloužit po dlouhá léta“ uvedl při slavnostní chvíli ředitel divize Karlovy Vary Milan Suk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…