VZP: Podmínky předepsání a úhrady polohovacího lůžka

11.05.2020 9:24

Otázka týdne

VZP: Podmínky předepsání a úhrady polohovacího lůžka
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Za jakých podmínek můžeme dostat polohovací lůžko pro nepohyblivého člena rodiny, o kterého chceme pečovat doma?

ODPOVĚĎ:

Polohovací lůžko může být předepsáno a hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění pro domácí ošetřování jen pacientovi ze zdravotních důvodů dlouhodobě nebo trvale upoutanému na lůžku a se zvýšeným rizikem tvorby proleženin, který je schopen bezpečně sám ovládat polohovací jednotku nebo je toho schopna pečující osoba. Může se jednat o pacienta bez schopnosti aktivního pohybu zcela odkázaného na pomoc druhé osoby, nebo o pacienta trvale upoutaného na lůžko, který má sice zbytkovou schopnost aktivní hybnosti, ale zároveň má některé z onemocnění výrazně zhoršujících stav kůže a podkoží, což zvyšuje náchylnost k proleženinám.

Poukaz na polohovací lůžko pro domácí ošetřování v obou případech vystavuje pacientovi jeho ošetřující lékař příslušné odbornosti – geriatr, ortoped, neurolog, internista, praktický nebo rehabilitační lékař, a ten ho také předkládá ke schválení reviznímu lékaři. Schválen bude pouze při předpokladu dlouhodobého ošetřování pacienta v domácím prostředí. Bez souhlasu revizního lékaře nemůže být tento zdravotnický prostředek hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Žádost odesílá ke schválení reviznímu lékaři přímo navrhující lékař, pojištěnec do tohoto procesu není nijak zapojen. VZP schvalovací proces zjednodušila a vše je možno vyřídit i elektronicky, předáním dokladů v elektronické podobě na datovém nosiči nebo – přednostně – s využitím portálového řešení VZP Point. Reviznímu lékaři se posílá pouze Žádanka o schválení (povolení), samozřejmě se všemi podklady k vyřízení a náležitostmi dle metodiky. Revizní lékař se k žádosti vyjádří a kopii žádanky se svým stanoviskem odešle zpět navrhujícímu lékaři. Ten pak na základě schválené žádanky vystaví poukaz, kde sám potvrdí schválení, a to otiskem svého razítka, podpisem a vypsáním jména schvalujícího revizního lékaře.

Polohovací lůžko může být pojištěnci poskytnuto max. jednou za 10 let. Polohovací lůžka patří mezi zdravotnické prostředky, které mohou být cirkulovány, tj. jsou ve vlastnictví zdravotní pojišťovny a pojištěnci jsou zapůjčeny. V takovém případě nemusí pojištěnec dostat nové lůžko, přednost má zapůjčení repasovaného lůžka. Pozáruční opravy jsou hrazeny pouze u lůžek ve vlastnictví pojišťovny, a to ve výši 90 % při poskytnutí nového cirkulovatelného lůžka, 95 % při poskytnutí cirkulovaného (repasovaného) lůžka.

Zdravotní pojišťovna může pojištěnci poskytnout v režimu cirkulace zdravotnický prostředek, u něhož je rozdíl mezi konečnou cenou a zákonem stanovenou výší úhrady nejvýše 2 000 Kč. Pojištěnec tento rozdíl doplatí. Pokud je rozdíl mezi konečnou cenou a úhradou vyšší než 2 000 Kč, může pojištěnec uzavřít se zdravotní pojišťovnou dohodu o zařazení zdravotnického prostředku do režimu cirkulace a zároveň doplatí rozdíl mezi konečnou cenou a úhradou. V opačném případě zdravotní pojišťovna částečně uhradí zdravotnický prostředek v zákonné výši a ten je vydán do vlastnictví pojištěnce.

Vystavený poukaz má platnost 90 dnů; v této lhůtě je třeba ho předložit dodavateli (např. výdejně zdravotnických prostředků). Polohovací lůžko pak je vydáno v sídle dodavatele, pokud s ním nebude dohodnuto, že sama dodavatelská firma zajistí dopravu na adresu pojištěnce. Dovoz lůžka na adresu pojištěnce není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Součástí předání je i poučení o způsobu užívání zdravotnického prostředku a sepsání Smlouvy o výpůjčce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…