VZP mění úhradu za koronární stenty, náklady na ně klesnou o 390 milionů

24.03.2014 16:40

Všeobecná zdravotní pojišťovna pokračuje v nastavování průhlednějšího systému plateb za speciální zdravotnické materiály.

VZP mění úhradu za koronární stenty, náklady na ně klesnou o 390 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Od 1. dubna 2014 přistoupí ke změně úhrad koronárních stentů, což přinese úsporu stovek milionů korun. Ušetřené peníze budou ponechány zdravotnickým zařízením, která díky tomu budou moci zkvalitnit služby pacientům. Jde o pokračování trendu, který VZP odstartovala již loni, když výrazně snížila úhrady za kardiostimulátory a kardiovertery.

Aktuální změna v úhradách koronárních stentů umožní VZP uspořit 390 milionů korun ročně. Obdobný krok týkající se kardiostimulátorů a kardioverterů snížil loni náklady pojišťovny o 500 milionů. Celkem tedy tyto dvě etapy změn týkající se úhrad speciálních materiálů pro kardiologii umožní VZP ušetřit 890 milionů korun. Veškeré tyto úspory byly a budou využity na úhradu zdravotní péče.

K úpravě cen koronárních stentů v úhradovém katalogu VZP přistupuje pojišťovna po důkladném průzkumu trhu. Zatímco doposud byla úhrada limitována pouze stanoveným rozmezím a zdravotnická zařízení nezřídka účtovala pojišťovně částku na samé horní hranici tohoto rozmezí, nově bude u každého materiálu stanovena přesná cena. Podrobně to ukazuje následující tabulka.

Koronární stenty se používají při léčbě pacientů s ischemickou chorobou srdeční pro roztažení nebo zprůchodnění srdečních tepen. V roce 2012 jich VZP uhradila 18 004, implantovány byly 8 823 pacientům a celková úhrada za ně činila 748 milionů korun.

Koronární stent plní funkci výztuže srdeční tepny a udržuje požadovaný „průsvit“. Má strukturu složitého pletiva a je vyroben ze speciální a velmi kvalitní oceli. Velmi zjednodušeně si ho lze představit jako pružinku na propisce.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…