Ve FN Hradec Králové mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19

13.11.2020 16:09

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v posledním období nestoupá a za poslední týden dokonce mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19. Zatímco minulý pátek bylo těchto pacientů zhruba 150, dnes se počet pohyboval kolem 140. Necelých 40 z nich zůstává na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice v posledních dnech zaznamenává také pokles testů na COVID-19.

Ve FN Hradec Králové mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Pozitivní je, že se zastavil prudký nárůst počtu pacientů z přelomu měsíce. Na mnoha pracovištích je to přesto extrémně náročné, protože máme stále vysoký počet v práci nepřítomných kolegů, kteří jsou nemocní nebo se starají o své blízké. Všichni zaměstnanci FN HK si zaslouží velké uznání a poděkování za to, jak současnou situaci pomáhají zvládat,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

Počet v práci nepřítomných zdravotníků se ve FN HK stále pohybuje kolem 500. Kvůli chybějícímu personálu bylo nutné provést přesuny zaměstnanců mezi pracovišti. V nemocnici významně pomáhají medici, studenti zdravotnických škol či zdravotníci, kteří zareagovali na nemocniční výzvu s žádostí o pomoc.

Kvůli zajištění dostatečné kapacity pro COVID-19 pozitivní pacienty jsou ve FN HK do odvolání omezené neakutní operace a provoz části ambulancí. Akutní péče o pacienty je samozřejmě i nadále zajištěna. „Bedlivě sledujeme vývoj situace, je důležité abychom se co nejdříve mohli vrátit i k těm odloženým operacím, protože jinak výrazně narostou čekací doby. Bez tohoto opatření by však péči o covidové pacienty nebylo možné zajistit,“ dodal profesor Palička. V nemocnici i nadále platí zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů.

V porovnání s předchozími týdny také klesl počet zájemců o odběr v Odběrovém centru COVID-19 FN HK, které dokonce omezilo provoz jednoho ze svých tří odběrových míst. Zatímco v minulém týdnu počty odběrů dosahovaly i 1500 denně, například ve čtvrtek bylo odebráno necelých 700 vzorků, z toho bylo 175 pozitivních. V souvislosti s odběry nemocnice upozorňuje pacienty, aby si zkontrolovali u svých lékařů čísla svých mobilních telefonů, která tam mají uvedena a jsou na ně zasílány výsledky testů na COVID-19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…