Ve středu vyjížděli hasiči každé 2 minuty, nejčastěji k popadaným stromům a dopravním nehodám

07.01.2017 12:23

Ve středu 4. ledna vyjeli hasiči celkem k 680 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 939 hasičských jednotek. Pro srovnání, průměrně denně vyjedou hasiči ke 293 událostem.

Ve středu vyjížděli hasiči každé 2 minuty, nejčastěji k popadaným stromům a dopravním nehodám
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Nejvíc bylo technických zásahů, celkem 406. Většina z nich se týkala odstraňování popadaných stromů a větví z důvodu nepříznivé meteorologické situace, kdy průběžně téměř na celém území ČR intenzivně sněžilo a foukal silný vítr. V těchto případech vyjeli hasiči téměř 400krát (přesně 388 případů). Nejvíc v kraji Pardubickém, Libereckém, Královéhradeckém a Středočeském. Hasiče potrápily i dopravní nehody, kdy při mnohých z nich hrozily například kamiony převrácením do příkopů. Včera vyjeli celkem k 193 dopravním nehodám (denní průměr je 53 nehod).  

Zde je výčet některých typických z nich:

Liberecký kraj 

Tři jednotky hasičů včera večer vyprošťovaly zapadlý kamion na silnici I/13 ve Cvikově. Další komplikace nastaly na Ralsku (části obce Horní Krupá), kde uvízly 2 kamiony. Za stávajících sněhových podmínek nebylo možné kolosy vytáhnout, komunikace byla ještě před půlnocí zcela uzavřena. Jde o komunikaci II/268, uzavřený úsek je dlouhý 6,4 km.

Ústecký kraj

Na Děčínsku jednotka hasičů ze stanice Šluknov a dobrovolná jednotka z Varnsdorfu vyjely do Šluknova – Království, kde na krajnici zapadl linkový autobus. Hasiči vyprostili vůz zpět na vozovku. Silnice byla během zásahu uzavřena.

Na Žatecku tři hasičské jednotky vyjely k dopravní nehodě kamionu u obce Kryry okres Louny. Kamion převážející sklo ležel na boku. Zraněného řidiče vzala do péče Zdravotnická záchranná služba. Jedna nádrž kamionu byla porušená a unikla z ní nafta. Hasiči přečerpali naftu z druhé neporušené nádrže. O úniku bylo informováno Životní prostředí.

Hasiči ze stanice Teplice vyjeli k dopravní nehodě dvou nákladních aut u obce Bystřany okres Teplice. Hasiči z jednoho z havarovaných vozů vyprostili zaklíněného zraněného řidiče a předali jej Zdravotnické záchranné službě. Na místě zasahoval vrtulník Letecké záchranné služby.

Středočeský kraj

Do Středočeského kraje byla ve středu odpoledne na stanici Mladá Boleslav dočasně přemístěna speciální technika ze záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu. Konkrétně se jedná o čtyřnápravový vyprošťovací automobil na podvozku Tatra 815 a na podobném podvozku také nákladní automobil s radlicí. Ve středu vyjeli spolu s technikou ze stanice Mladá Boleslav do Libereckého kraje k dopravní nehodě dvou nákladních automobilů na velmi špatně sjízdné vozovce mezi Dolní Krupou (okr. MB) a Ralskem (okr. CL).

Ve čtvrtek zasahovali středočeští hasiči u dopravní nehody rumunského nákladního automobilu na dálnici D10 u 35. kilometru ve směru do  Prahy. Vozidlo zůstalo po smyku v nepojízdném stavu přes oba pruhy dálnice. Za pomoci vyprošťovacího automobilu byl odtažen na přilehlou čerpací stanici. Technika dále přejela k nehodě dalšího nákladního automobilu na stejném kilometru v opačném směru (na Turnov). Zde došlo k proražení palivové nádrže a úniku přibližně 500 litrů motorové nafty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …