Vedení DPP se dohodlo s odbory na zvýšení mezd zaměstnanců

22.06.2018 12:45

Zástupci vedení Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a odborových organizací DPP podepsali Dodatek č. 2 ke kolektivní smlouvě uzavřené na období 2016-2017 ve znění Dodatku č. 1. Nyní se tak podařilo dosáhnout dohody vedení a všech 23 odborových organizací, která v důsledku přinese zaměstnancům DPP navýšení mezd, a to s platností již od 1. 7. 2018.

Vedení DPP se dohodlo s odbory na zvýšení mezd zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Celkově dojde k nárůstu mzdových prostředků v roce 2018 o cca 90 mil. Kč a v roce 2019 o dalších 290 mil. Kč. Nejvíce budou zvýhodněny profese řidičů MHD, kde bude nárůst kolektivní výkonnostní odměny měsíčně z 10 % na 20 %.

„Dohoda je obrovským kompromisem obou smluvních stran. Věřím, že výsledek je dobrou zprávou pro naše zaměstnance, kteří nebudou nuceni odcházet v nejistotě za vyššími nabídkami, ale naopak ocení jistotu v zázemí stabilní společnosti. Celkově to pro DPP bude znamenat nárůst mzdových prostředků v roce 2018 o 4,8 % a v roce 2019 o 7,4 %,“ řekl Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP s tím, že navýšení mezd by navíc mohlo stabilizovat personální situaci řidičů pražské MHD.

„Jsem potěšen, že několikaměsíční kolektivní vyjednávání byla úspěšně završena. Na navýšení mezd se mohou těšit například řidiči, u nichž vzrostou kolektivní výkonnostní odměny měsíčně z 10 % na 20 %. Počítáme také s navýšením příplatku za délku dosažené odborné praxe v DPP,“ uvedl Jiří Špička, personální ředitel a člen představenstva DPP.

Návrh na změnu kolektivní smlouvy byl ze strany odborových organizací podán písemně dopisem ze dne 24. 10. 2017. Následně se uskutečnilo jednání se zprostředkovatelem a došlo jak ze strany zaměstnavatele, tak ze strany zástupců odborových organizací k přijetí návrhu. Poté probíhala kolektivní vyjednávání. Finální shodě na straně všech odborových organizací ohledně Dodatku č. 2 ke kolektivní smlouvě bránily dvě odborové organizace. Vedení DPP však nyní s odboráři úspěšně zakončilo kolektivní vyjednávání.

Působí-li u zaměstnavatele více odborových organizací, musí zaměstnavatel jednat dle zákona o uzavření kolektivní smlouvy se všemi odborovými organizacemi. Odborové organizace vystupují a jednají s právními důsledky pro všechny zaměstnance společně a ve vzájemné shodě.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 145 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2018 bylo ve vlastnictví společnosti 1 168 autobusů, 854 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 178 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2018 celkem 10 932 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD.
Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…