Veřejný ochránce práv: 20 let ombudsmana

20.12.2020 10:05

Je to 20 let, co v České republice působí ombudsman. Právě 18. prosince 2000 se se totiž funkce veřejného ochránce práv ujal Otakar Motejl. V roce 2010 ho vystřídal Pavel Varvařovský, po jehož rezignaci se v roce 2014 funkce ujala Anna Šabatová. Tu v letošním roce nahradil v pořadí čtvrtý ombudsman Stanislav Křeček.

Veřejný ochránce práv: 20 let ombudsmana
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Za 20 let existence se na ombudsmana obrátilo více než 140 000 lidí se svými podněty, stížnostmi a žádostmi o radu. Nejčastěji lidé žádali pomoc v oblasti sociálního zabezpečení a stavebnictví. Ombudsmani také zahájili více než 700 šetření z vlastní iniciativy, obvykle na základě informací z médií, nebo šlo o systematické šetření vycházející z více jednotlivých podnětů upozorňujících na obdobný problém. Příkladem šetření z vlastní iniciativy v průběhu let jsou například kauzy: devastace památkově chráněných objektů bývalého obchodního domu Textilia-Ostravica, užívání honitby Obora Radějov jako obory, vystěhování romských rodin ze Vsetína, postup úřadů v souvislosti s nebezpečnými látkami v Bečvě, stavba Nová Masaryčka v Praze, černá stavba v ochranném pásmu přírodní rezervace Dolní Poohří, vyplácení sociálních dávek formou poukázek v Litvínově, uplatňování Haagské úmluvy v souvislosti s mezinárodními únosy dětí, odebrání dětí z bytových důvodů, hygienické podmínky ve věznicích – možnost sprchování vězněných osob aj.

Zjištěním pochybení skončilo více než 10 000 šetření. V naprosté většině případů ombudsman dosáhl nápravy, pouze ve 270 případech bylo nutné přistoupit k sankci formou zveřejnění nebo informování nadřízeného úřadu.

Jen za posledních 10 let ombudsmani připomínkovali 300 různých právních předpisů a velká část jejich připomínek, obzvlášť těch zásadních, byla akceptována. Přispívá k tomu fakt, že připomínky vždy vycházejí z poznatků z praxe ombudsman, z šetření skutečných případů. Tímto způsobem se daří eliminovat případné potíže, které by přijetím navrhované právní úpravy mohly v praxi vzniknout.

Podle současného ombudsmana Stanislava Křečka se za dvacet let podařilo vybudovat stabilní a respektovanou instituci, kterou i většina úřadů vnímá jako někoho, kdo je nechce primárně kritizovat, ale kdo se snaží pomáhat zlepšovat jejich vlastní práci. Svědčí o tom fakt, že pokud ombudsman zjistí pochybení, úřady v naprosté většině případů argumentaci přijímají. Je to i díky tomu, že ombudsmani vždy dbali na vysokou odbornost zaměstnanců Kanceláře veřejného ochránce práv.

„Často jsem dotazován na velké úspěchy a významné kauzy, které jsme úspěšně vyřešili. Ombudsman je tady ale pro lidi, ne pro slávu a ‚velké‘ případy. Stejně důležitý je každý podnět, nejsou žádné větší či menší, na prvním místě jsou lidé s potížemi, které už sami nedokážou řešit a potřebují naši pomoc. Mám stejnou radost z každého případu, kdy někomu vymůžeme správný důchod, ‚rozhýbeme‘ nečinný úřad, zastaneme se někoho, když je diskriminovaný, tohle jsou naše každodenní velké úspěchy,“ říká ombudsman Stanislav Křeček. Samozřejmě se ale povedlo řešit i záležitosti přesahující jednotlivé stěžovatele, například změna v sirotčích důchodech, záchrana Lázní Kyselka, otevření debaty o dostupnosti sociálních služeb a o kvalitě péče o seniory v zařízeních provozovaných bez registrace a mnoho dalšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…