Veřejný ochránce práv: Do rozhodnutí soudu se Šantovka Tower v Olomouci nesmí začít stavět

26.03.2020 10:58

Krajský soud v Ostravě – pobočka v Olomouci přiznal žalobě, týkající se stavby Šantovka Tower v Olomouci, odkladný účinek. Znamená to, že do doby, než soud ve věci rozhodne, nesmí být vydáno stavební povolení a nesmí být výstavba zahájena.

Veřejný ochránce práv: Do rozhodnutí soudu se Šantovka Tower v Olomouci nesmí začít stavět
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Žalobu ve veřejném zájmu podala bývalá ombudsmanka Anna Šabatová proti rozhodnutí Magistrátu města Olomouce o umístění stavby Šantovka Tower. Magistrát podle žaloby porušil zákon o státní památkové péči, zákon o ochraně přírody a krajiny, správní řád, stavební zákon i závazky České republiky z Úmluvy o ochraně architektonického dědictví Evropy, jednal v rozporu s principy zákonnosti a lze pochybovat o jeho nepodjatosti.

Krajský soud v Ostravě nyní přiznal žalobě odkladný účinek, což znamená, že se až do skončení řízení před krajským soudem pozastavují účinky rozhodnutí o umístění stavby, aby se předešlo nevratným zásahům do území. Jinak by se totiž mohlo stát, že by případné pozdější zrušení rozhodnutí o umístění stavby nemělo žádný faktický dopad.

V odůvodnění soud konstatuje, že závažnost veřejného zájmu na podání žaloby lze spatřovat v tom, že „v případě umístění stavby Šantovka Tower došlo ke kumulativnímu narušení hned několika veřejných zájmů. Správní rozhodnutí umísťuje stavbu, která může nevratně poškodit historické panorama města Olomouce prohlášené za městskou památkovou rezervaci, jakož i krajinný ráz, aniž by byla v předcházejícím územním řízení a dotčenými orgány poskytnuta těmto veřejným zájmům dostatečná ochrana. Princip zákonnosti byl popřen rozhodováním stavebního úřadu, při němž nedodržel právní předpisy (stavební zákon, správní řád, zákon o státní památkové péči, zákon o ochraně přírody a krajiny).“

Usnesení o odkladném účinku žaloby ZDE
O žalobě ZDE
Plné znění žaloby ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…