Veřejný ochránce práv: Úřad práce nemůže zastavit vyplácení podpory dříve, než o tom vydá rozhodnutí

13.09.2019 16:30

Úřad práce vyřadil muže z evidence uchazečů o zaměstnání, protože se bez vážného důvodu nedostavil na stanovenou kontaktní schůzku. Od stejného dne mu okamžitě přestal vyplácet podporu v nezaměstnanosti, přestože rozhodnutí o vyřazení stěžovatele vydal až za dva měsíce.

Veřejný ochránce práv: Úřad práce nemůže zastavit vyplácení podpory dříve, než o tom vydá rozhodnutí
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Ombudsmanka ve svém šetření dospěla k závěru, že byl muž z evidence vyřazen oprávněně, nicméně úřad práce nemůže zastavit vyplácení podpory před tím, než o tom vydá rozhodnutí. To by totiž znamenalo, že úřad předjímá, že řízení musí vždy skončit vyřazením z evidence.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se nakonec ztotožnilo s mým  právním názorem, že k zániku práva na podporu v nezaměstnanosti může dojít až v návaznosti na řádně ukončené správní řízení o vyřazení uchazeče z evidence uchazečů o zaměstnání. Avizovalo, že provede kontroly v oblasti zprostředkování zaměstnání a výplaty podpory v nezaměstnanosti a zaměří se na osvětovou činnost prostřednictvím odborných seminářů pro zaměstnance Úřadu práce,“ říká k závěrům případu ombudsmanka Anna Šabatová.

Stěžovatel byl od října v evidenci uchazečů o zaměstnání a pobíral podporu v nezaměstnanosti. Začátkem prosince odletěl do USA a měl zpáteční letenku s datem, které by mu umožnilo stihnout stanovenou schůzku na úřadu práce. V USA se však přihlásil do výběrového řízení o místo na univerzitě a rozhodl se tam setrvat po dobu následujících měsíců. Kontaktoval e-mailem úřad práce s dotazem, zda by šlo stanovenou schůzku posunout, a vysvětlil své důvody. Úřad práce mu odpověděl až v den stanovené schůzky, že důvody pro odklad schůzky nepovažuje za vážné, a po nedostavení se na schůzku přestal muži vyplácet podporu v nezaměstnanosti.

„Mé šetření potvrdilo, že úřad v případě neúčasti muže na schůzce postupoval dle zákona, protože zákon stanovuje důvody, pro které je možné neúčast na schůzce omluvit, a ty muž nenaplnil. Muž neprokázal, že by se v den stanovené schůzky na úřadě práce musel osobně účastnit výběrového řízení v USA. Naopak z vyjádření univerzity vyplynulo, že daným dnem výborové řízení formálně započalo a účast muže na výběrovém řízení bude nutná až v případném dalším kole. Úřad však pochybil v tom, že po zmeškání schůzky přestal muži okamžitě vyplácet podporu, aniž by dostatečně prověřil vážnost důvodu jeho neúčasti“ uvádí ombudsmanka Anna Šabatová.

„Zákon stanovuje, že o zastavení výplaty podpory v nezaměstnanosti musí úřad práce vydat rozhodnutí. Nemůže jen tak přestat podporu vyplácet a předjímat, že k tomu nakonec dojde. MPSV upozornilo Úřad práce ČR na nutnost dodržování zákona o zaměstnanosti v oblasti poskytování podpory v nezaměstnanosti. V budoucnosti by už proto k podobným případům, kdy dojde k zastavení vyplácení podpory dříve, než o tom úřad rozhodne, nemělo docházet,“ uzavírá ombudsmanka Anna Šabatová.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…