Veřejný ochránce práv: Úspěšně jsme ukončili projekt „Služba šitá na míru“

18.08.2018 14:23

Projekt byl zejména zaměřen na zmapování využívání opatření pro slaďování rodinného a osobního života s výkonem státní služby. Zvyšovali jsme proto povědomí o rovných příležitostech nejen mezi vedoucími služebních úřadů, ale také mezi státními zaměstnanci a zaměstnankyněmi. V oblasti slaďování chce jít Kancelář ombudsmana dalším zaměstnavatelům ve veřejné správě příkladem. Proto jsme hledali cesty, jak častou náročnou a odpovědnou práci v Kanceláři upravit potřebám všech zaměstnanců a zaměstnankyň.

Veřejný ochránce práv: Úspěšně jsme ukončili projekt „Služba šitá na míru“
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Projektové aktivity zaměřené na státní službu

V roce 2017 jsme na většině ministerstev realizovali rozsáhlý výzkum zaměřený na problematiku sladění osobního a rodinného Pořádali jsme také dvoudenní mezinárodní konferenci a workshop pro státní tajemníky a tajemnice ministerstev. Z konference byl vydán dvojjazyčný sborník.

Na základě získaných zkušeností ombudsmanka v červnu 2018 formulovala 10 doporučení ve věci opatření pro sladění rodinného a osobního života s výkonem služby. Doporučení rozeslala všem služebním úřadům v zemi.

Připravili jsme také informační leták o možnostech sladění pro státní zaměstnance a zaměstnankyně. Leták jsme distribuovali na většinu služebních úřadů.

Projektové aktivity zaměřené na Kancelář ombudsmana

Kancelář ombudsmana prošla v průběhu projektu genderovým auditem. Na základě výsledků auditu se mimo jiné rozšířila možnost výkonu práce z jiného místa (homeworking). Byl nově zřízen odbor péče o zaměstnance, který připravil přehlednou informaci o slaďovacích opatřeních a benefitech. Odbor také sestavil materiál, v němž zaměstnanci a zaměstnankyně v běžných či řídicích pozicích popisují své pozitivní zkušenosti se slaďovacími opatřeními.

Právníci a právničky na sekci právní byli seznámeni se základy psaní, které citlivě zohledňuje rovnost žen a mužů.

Za účelem poskytování metodické pomoci obětem diskriminace jsme sestavili informační leták pro pečující osoby v režimu zákoníku práce. Leták budeme po prázdninách distribuovat neziskovým a odborovým organizacím, tzv. trojkovým obcím a všem krajským úřadům.

Stručná informace o projektu

Projekt Služba šitá na míru s reg. č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_027/0005638 byl spolufinancován prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Projekt byl realizován od ledna 2017 do června 2018.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…