Veřejný ochránce práv: Visegrád hostí setkání ombudsmanů států V4

24.10.2021 16:20 | Tisková zpráva

Představitelé ombudsmanských institucí států Visegrádské čtyřky se na pozvání maďarského ombudsmana sešli ve městě, které dalo jméno tomuto uskupení středoevropských států. Na dvoudenním setkání během čtvrtka a pátku představili, jak v rámci působení ve svých zemích řeší vybrané problémy.

Veřejný ochránce práv: Visegrád hostí setkání ombudsmanů států V4
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Jedním z hlavních témat byla ochrana před špatným zacházením s lidmi omezenými na svobodě. Ombudsman Stanislav Křeček popsal situaci v Česku během pandemie COVID-19. Opatření proti šíření nemoci dopadala tvrději právě na lidi omezené na svobodě, jako jsou obyvatelé domovů pro seniory nebo ústavů sociální péče. Problematické bylo především omezení kontaktu s vnějším světem.

I během pandemie COVID-19 pokračovali zaměstnanci Kanceláře veřejného ochránce práv v systematických návštěvách míst, kde mohou být lidé na svobodě omezeni ať už zákonem nebo kvůli závislosti na péči. Zástupkyně ombudsmana, které svěřil působnost v této oblasti, sdílela poznatky z návštěv zařízení nejen s personálem a zřizovateli, ale i na úrovni ministerstev. Dosáhla tak úpravy některých nařízení, mimo jiné zrušení zákazu vycházení mimo areál zařízení, který původně v Česku platil i po skončení nouzového stavu.

Stanislav Křeček ombudsmanům Maďarska a Polska a slovenské ombudsmance dnes přiblížil také působení veřejného ochránce práv v takzvané oblasti ochrany zájmů a práv budoucích generací. Česká republika nemá zřízenou národní lidskoprávní instituci dle Pařížských principů OSN. V některých státech tuto funkci zastávají právě ombudsmanské instituce. U nás se činnost ombudsmana v této oblasti zužuje především na ochranu před jednáním úřadů. V kontextu zájmů budoucích generací pak jde zejména o otázky spojené s ochranou životního prostředí.

Český ombudsman mezi případy z posledních let zmínil například šetření výjimky udělené elektrárně Chvaletice pro emise rtuti a oxidu dusíku nebo kauzu možného ovlivnění zdrojů podzemní vody těžbou štěrkopísku v sousedství prameniště Bzenec na jižní Moravě. Přiblížil také šetření postupu úřadů při řešení loňské ekologické havárie na řece Bečvě, aktivity spojené ochranou památkové rezervace v Olomouci v souvislosti s plánovanou stavbou tzv. Šantovka Tower a v neposlední řadě také problematiku nového stavebního zákona, který vstoupil v platnost i přes rozsáhlé připomínky odborné veřejnosti i veřejného ochránce práv.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…