Vězeňská služba: Velikonoce za mřížemi

08.04.2023 20:41 | Tisková zpráva

Přivítat jaro a příjemně si vyzdobit pracovní prostředí patří ke svátkům jara, Velikonocům. Velikonoce se tak dostávají i za zdi našich věznic. Do předvelikonočních příprav se zapojili odsouzení ve věznicích a společně s výchovnými pracovníky vyrobili tradiční i netradiční velikonoční výzdobu do kanceláří zaměstnanců a společných prostor věznic. Tyto výrobky odsouzených přispívají ke zlepšení pracovního prostředí a klidné atmosféře před blížícími se duchovními svátky jara, kterými Velikonoce jsou.

Vězeňská služba: Velikonoce za mřížemi
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Odsouzené ženy z Vazební věznice Olomouc vytvořily se speciální pedagožkou výrobky s velikonočními motivy, které zdobí nejen prostory vazební věznice, ale část výrobků bude rozdána k zpříjemnění pobytu pacientům v rámci spolupráce s Dobrovolnickým centrem ve Fakultní nemocnici Olomouc. Do příprav na letošní Velikonoce mohli někteří obvinění také zahrnout účast na čtení pašijního příběhu z Matoušova evangelia.

Odsouzení z Věznice Bělušice vyrobili pro obce Bělušice, Odolice a Bedřichův Světec velikonoční výzdobu v nadživotní velikosti. Věznice Bělušice s obcemi dlouhodobě spolupracuje, a to nejen při pomoci zvelebení obcí, ale i při zaměstnávání odsouzených.

Na Školském vzdělávacím středisku Věznice Světlá nad Sázavou si v rámci výuky odsouzené ženy připomínají staré zvyky a tradice. Na oddíle pro mladistvé odsouzené se učí péct velikonočního beránka. Největší pozornost je Velikonocům věnována na specializovaném oddílu pro matky s dětmi, pro které vychovatelka připravila program na jednotlivé velikonoční dny.

Muži vykonávající si svůj trest odnětí svobody ve Věznici Pardubice vyráběli vajíčka pletená z papíru, keramická vejce či kraslice, ale i další symboly Velikonoc, které zdobí altán a další místa ve věznici.

Ve Věznici Znojmo vyhlásili velikonoční soutěž o „Nejlepší velikonoční mazanec“. Tamní odsouzení muži měli k dispozici mouku, vejce, máslo, cukr, rozinky, droždí a mléko. Příprava a pečení bylo formou soutěže dvou družstev, každé peklo 3 mazance, a po výběru toho nejlepšího byly z každé skupiny vybrány 2 vítězné sladké výrobky. 

Ženy, které jsou umístěny do vazby v královéhradecké věznici, vyrobily papírové košíčky, které barevně nalakovaly a poté ozdobily velikonočními kuřátky, které předtím vlastnoručně ušily.

K velikonočnímu jaru a probouzející se přírodě patří nepochybně i křesťanský charakter Velikonoc, to je doména našich vězeňských kaplanů, kteří připravují slavnostní velikonoční bohoslužby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…