Vězeňská služba: Věznice ve Stráži pod Ralskem představila Školské vzdělávací středisko

07.02.2019 17:56

Školské vzdělávací středisko ve Věznici Stráž pod Ralskem dnes její vedení představilo náměstkovi hejtmana Libereckého kraje Petru Tulpovi. Zástupci kraje si prohlédli prostory pro vzdělávání odsouzených a viděli též výuku jak praktickou, tak teoretickou.

Vězeňská služba: Věznice ve Stráži pod Ralskem představila Školské vzdělávací středisko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

V rámci Vězeňské služby ČR funguje střední odborné učiliště, ve kterém se mohou vzdělávat odsouzení.  Tuto možnost mají ve tříletých oborech - obráběč kovů, strojírenské práce, elektrotechnické a strojně montážní práce a dřevařská výroba a ve dvouletých oborech  šití prádla, práce ve stravování a provozní služby. Dále nabízí mnoho rekvalifikačních kurzů jako jsou například elektrotechnik, svářeč, 3D tisk, jazykové kurzy, malíř natěrač, knihař a mnoho dalších. V devíti věznicích jsou tzv. školská vzdělávací střediska, kde se odsouzení učí a též vykonávají praxi. Jednou z věznic, kde funguje školské vzdělávací  středisko je Stráž pod Ralskem.

„V současné době je velká poptávka po kvalifikovaných pracovních silách. Navštívil jsem věznici ve Stráži pod Ralskem, abych poukázal na to, že kromě našich škol přináší potřebnou pracovní sílu i tato instituce. Vzděláváním osob ve výkonu trestu může nejen pomoci nasytit poptávku, ale zároveň tyto osoby resocializovat a zlepšovat jejich návrat do běžného života. Za to je třeba poděkovat,“ řekl  Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Školské vzdělávací středisko zde vzniklo v roce 2015 a od té doby výuční list získalo 18 a kurzy úspěšně zakončilo cca 160 absolventů. Odsouzení zde mají možnost se vyučit v oboru obráběč kovů a absolvovat kurzy strojní a zámečnický, počítačový, kurzy FIE (Feuersteinovo instrumentální obohacování), které pomáhají studentům lépe zvládat studijní povinnosti. Jedná se o izraelskou světově uznávanou metodu.

„V začátcích jsme se potýkali s tím, abychom spojili zajištění kvalitní výuky a rozvrhu s legislativou výkonu trestu odnětí svobody, ubytování studentů s ohledem na vytvoření podmínek na „domácí“ přípravu. To vše se nám podařilo a naše školské vzdělávací středisko nyní funguje bez problémů,“ řekl ředitel Věznice Stráž pod Ralskem Ladislav Blahník.

V rámci učiliště VS ČR probíhá standartní přijímací řízení, jsou přijímáni studenti bez závažných kázeňských přestupků, se studijními předpoklady, že jsou schopni dokončit náročné studium  bez bezpečnostních rizik. Pokud absolvují, obdrží výuční list, který se nijak neliší od výučních listů z učilišť v civilním prostředí.

„Efektivita studia odsouzených je poměrně velká. Studium úspěšně končí asi dvě třetiny studentů. Pokud se studiem odsouzení skončí, bývá to nejčastěji na vlastní žádost. Buď nestačí na studium, nebo se nemůže studiu věnovat ze zdravotních důvodů.  V současné době studuje v rámci kurzů celkem 56 a na učebním oboru 42 odsouzení, “ upřesnil vedoucí školského vzdělávacího střediska strážské věznice Jindřich Krous.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…