Věznice Pankrác: Z trestanců se stali zámečníci a zahradníci

10.11.2015 9:12

Jedenadvacet trestanců z věznice na pražské Pankráci má obrovskou šanci, že se již za mříže nevrátí. Díky projektu financovanému z evropských peněz tito odsouzení prošli rekvalifikačními kurzy, které zvyšují jejich šance na získání zaměstnání, tudíž bezproblémovou reintegraci do společnosti. Deset z nich už má práci.

Věznice Pankrác: Z trestanců se stali zámečníci a zahradníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vazební věznice Praha-Pankrác

„Vězni prošli kurzem kovovýroby a kurzem práce s křovinořezem. Deset se již povedlo i zaměstnat. Šesti vězňům ještě trest trvá, ale i pro ně vše připravujeme tak, aby po propuštění byli okamžitě zaměstnáni,“ vysvětluje Jaroslav Kovář z Centra pro podporu podnikání o.p.s., které na projektu pro podporu osob propuštěných z výkonu trestu pracuje společně s Vězeňskou službou ČR.

Kurzy byly ukončeny složením i jakési učňovské zkoušky: „Kromě písemky museli úspěšně projít i ústní zkouškou z kovovýroby, a hlavně – museli odprezentovat a obhájit i svůj vlastní výrobek. Naši frekventanti vyráběli věšáky, stojany na svíčky nebo křesílko na mobilní telefon.  Největší úspěch měla u zkušební komise sada nářadí ke krbu, “ řekl Kovář.

Deset vězňů, kteří byli propuštění v polovině září, již pracuje. Uplatnění našli v stavebních či zahradnických firmách, například ve stavební firmě JPtech či PBM Logistic s.r.o.„Naše organizace má s reintegrací odsouzených dlouholeté zkušenosti – fungujeme již od roku 2009 a máme za sebou celou řadu projektů. Reintegrace ve Vazební věznici Praha-Pankrác je naším pátým projektem. Za tu dobu se ukázalo, že reintegrace odsouzených při návratu na trh práce je životaschopný projekt s perspektivami dalšího rozvoje“ uzavírá Kovář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…