Více než 70 % Čechů hrozí při lyžařské dovolené obrovské finanční dluhy

07.01.2019 13:50

Člověk nic netušíc míří na lyžovačku do hor, už se nemůže dočkat, jak si pořádně užije sjezdů, a najednou dojde k nepředvídané situaci. Ani se nenaděje, a je lehčí o desetitisíce až miliony korun! Jak se to může stát?

Více než 70 % Čechů hrozí při lyžařské dovolené obrovské finanční dluhy
Foto: pixabay.com
Popisek: Lanovka, ilustrační foto

Milan P. se vydal na zimní dovolenou do Rakouska. Poslední den se mu však stala velká nepříjemnost. Při dojíždění svahu špatně dobrzdil a vrazil do plotu, o který měli opřené lyže lidé, sedící v blízké restauraci. Při tomto manévru poničil celkem tři páry lyží. Majitelé poškozeného vybavení se samozřejmě domáhali proplacení škody, kterou pan Milan musel uhradit. Částka za škodu se vyšplhala na 48 000 Kč.

Výše popsaný případ je tou lepší možnou variantou.

Analytici z portálu Porovnej24.cz, který porovnává ceny cestovního pojištění, však upozorňují, že například odškodnění za újmu způsobenou na zdraví může být mnohonásobně vyšší. Poškozenému by totiž musel hradit nejen náklady na léčbu, ale i ztížené společenské uplatnění a ušlý zisk.

Ilustrujme si to na situaci, kdy lyžař zraní třicetiletého člověka, který má celý život před sebou. Zraněný bude kvůli tomuto incidentu připoután až do konce života k invalidnímu vozíku. Lyžař, který nehodu zavinil, mu tak bude muset po více než tři desetiletí placet odškodné, jehož součet může šplhat do výše několika milionů korun.

Jak se proti tomuto bránit?

Nechcete při vaší zimní dovolené podstupovat toto riziko? Pojištění odpovědnosti za škodu si můžete zahrnout do své cestovní pojistky. Díky tomu za vás případné škody může krýt vaše pojišťovna a vy se tak zbytečně nedostanete do dluhů.

Tip! Porovnejte si ceny cestovního pojištění na trhu a získejte cestovní pojištění už od 11 Kč/den!

Dle interních statistik portálu Porovnej24.cz však drtivá většina lidí volí pouze základní variantu cestovního pojištění. Pojištění odpovědnosti za škodu si do své pojistky zahrne pouhých 29,19 % klientů.

Nedostatečné pojistné krytí

Někteří klienti rovněž mají problém s odhadnutím dostatečného limitu krytí. Více než desetina cestovatelů ve svém pojištění zvolí nižší limit krytí, tzn. v rozsahu 1,5 – 3 miliony Kč.

Na hory se však doporučuje sáhnout po limitu krytí v minimální výši 5 milionů Kč. Při lyžování totiž můžou vzniknout velmi závažné zlomeniny, jejichž léčba se může protáhnout na dlouhé týdny a měsíce. Dlouhodobý pobyt v zahraniční nemocnici se může pořádně prodražit. V kritickém stavu je většinou zraněný lyžař převezen do nejbližšího nemocničního zařízení, nehledě na to, je-li veřejné nebo soukromé. Netřeba připomínat, že ceny v soukromých nemocnicích jsou mnohem vyšší.

Velmi draze vychází i převoz zraněného lyžaře vrtulníkem.

Zrádné Slovensko

Pokud se na lyžovačku chystáte k našim východním sousedům, dejte si pozor na pojištění zásahu horské služby. Při sjednání cestovního pojištění se vždy ujistěte, zda vaše pojistka obsahuje nejen zásah horské služby při úrazu, ale i pátrací akci.

V případě, že sjedete z horského svahu a ztratíte se ve vánici, pátrací službu si na Slovensku budete muset uhradit sami. Proto si sjednejte takové pojištění, které kryje zásah horské služby při úraze i pátrací akci.

Sjednejte si kvalitní cestovní pojištění a užijte si výlet bez starostí.

Přečtěte si také: Jak jednoduše snížit náklady na cestování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…