Vláda odmítla návrhy ombudsmanky, které měly lidem ulehčit život

11.01.2019 21:45

Vláda dnes projednala dva návrhy ombudsmanky. První se týkal možnosti dálkového nahlížení do spisů, který měl lidem ulehčit komunikaci s úřady. V druhém případě ombudsmanka žádala, aby úřady upozorňovaly účastníky řízení na možnost soudního přezkumu.

Vláda odmítla návrhy ombudsmanky, které měly lidem ulehčit život
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Vláda dnes projednala dva návrhy ombudsmanky. První se týkal možnosti dálkového nahlížení do spisů, který měl lidem ulehčit komunikaci s úřady. Ombudsmanka chtěla, aby úřady účastníkům řízení umožnily dálkové nahlížení do spisů formou zaslání kopií. Lidé by tak nemuseli jezdit všude osobně, což je pro některé lidi nepřekonatelná překážka. V druhém případě ombudsmanka žádala, aby úřady upozorňovaly účastníky řízení na možnost soudního přezkumu. Lidé totiž mnohdy neví, že v případě nesouhlasu s úředním rozhodnutím mají právo obrátit se na soud.

„Rozhodnutí vlády mě zklamalo, protože se v obou případech jednalo o jednoduché změny zákonů, které by měly pozitivní dopad na životy lidí. Pořád se mluví o elektronizaci a vstřícnosti veřejné správy, ale situace je dnes taková, že pokud lidé chtějí nahlédnout do svého spisu u konkrétního úřadu, musí mnohdy jezdit osobně stejně jako v devatenáctém století. Některé úřady přitom kopie dokumentů elektronicky zasílají a není důvod, proč by to nemohly a neměly dělat všechny,“ říká ombudsmanka Anna Šabatová a dodává: „v druhém mém požadavku pak platí, že má každý právo na to, aby jeho záležitost byla projednána nezávislým a nestranným soudem. Proto jsem chtěla, aby úřady o této možnosti účastníky řízení povinně informovaly. Aby lidé věděli, že se mohou proti rozhodnutí úřadu, se kterým nesouhlasí, dále bránit a domáhat se tak spravedlnosti.“

Vláda v případě dálkového nahlížení do spisů uložila ministru vnitra, aby metodicky sjednotil stávající praxi, kdy některé úřady dálkové nahlížení umožňují a jiné neumožňují. Z toho však nevyplývá, jakým způsobem praxi sjednotí. Lze jen doufat, že vyjde vstříc občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…