Vláda podpořila projekt správy hranic a migračních toků v Libyi a diskutovala o novele zákona o EET

25.01.2018 10:24

Vláda Andreje Babiše schválila ve středu 24. ledna 2018 financování projektu v Libyi zaměřeného na správu hranic a migračních toků, odsouhlasila cestu předsedy vlády na Světové ekonomické fórum v Davosu, oficiální cestu do Maďarska a pracovní jednání v Bruselu s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Kabinet se také věnoval třem poslaneckým návrhům.

Vláda podpořila projekt správy hranic a migračních toků v Libyi a diskutovala o novele zákona o EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Kabinet Andreje Babiše dnes schválil poskytnutí dobrovolného příspěvku ČR ve výši 8,75 milionů eur (zhruba 225 milionů korun) na společný projekt zemí Visegrádské skupiny v Libyi. Země V4 se o celkové výdaje, které dosahují 35 milionů eur (zhruba 900 milionů korun), podělí rovným dílem. Projekt vychází z dlouhodobého přístupu ČR k řešení migrační krize, který se soustředí na pomoc v zemích původu a tranzitu. Cílem je podpora Libye při zvládání migračních toků a prevence nelegální migrace. Prostředky budou použity například na rozvoj flotily pobřežní stráže, zprovoznění a vybavení koordinačních center či trénink a vybavení. Více k projektu v Libyi v tiskové zprávě.

Vláda diskutovala také o zahraničních cestách premiéra Andreje Babiše. Ve švýcarském Davosu se ve čtvrtek 25. ledna 2018 zúčastní Světového ekonomického fóra. Součástí programu je pracovní oběd s lídry Evropské unie a zástupci Evropské komise. V pátek 26. ledna 2018 odjede premiér na oficiální návštěvu Maďarska a setkání předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, tématy budou budoucnost Evropské unie a víceletý finanční rámec. V pondělí 29. ledna 2018 pak bude v Bruselu premiér jednat s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem o reformě azylového systému a víceletém finančním rámci.

Negativní stanovisko přijal kabinet k poslaneckému návrhu novely zákona o elektronické evidenci tržeb. Důvodem k nesouhlasnému stanovisku je, že novela je příliš zužující s ohledem na potřebné naplnění efektivity zákona. Případné změny chce kabinet řešit předložením vládní novely zákona o EET, kterou připravuje Ministerstvo financí. „Novela zákona o EET, kterou plánujeme, by měla umožnit zavedení tzv. offline režimu. Podnikatelé s nejmenšími obraty by nemuseli mít přístup k internetu a informace o tržbách by posílali finanční správě jednou měsíčně,“ uvedl po jednání vlády 1. místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vláda přijala neutrální stanovisko k návrhu na změnu ústavního zákona, jehož cílem je přímá volba starostů, primátorů a hejtmanů a posílení jejich pravomocí na úkor rad a zastupitelstev. „Se samotným záměrem vláda souhlasí, ale zklamalo nás provedení, protože návrh neřeší všechny důsledky, které jsou s tím spojené, např. vztah přímo voleného starosty nebo hejtmana k ostatním voleným obecním nebo krajským orgánům. Ministr vnitra začne zpracovávat věcný záměr, který by tyto otázky rozpracoval,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Posledním poslaneckým návrhem, o kterém dnes kabinet jednal, je novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky. Ta chce doplnit předpoklady pro jmenování vedoucího Kanceláře prezidenta republiky mimo jiné o podmínku, aby byl držitelem osvědčení fyzické osoby pro seznamování se s utajovanými informacemi na stupeň Přísně tajné. Vláda k návrhu zaujala nesouhlasné stanovisko, neboť jde o nesystémový krok. Pokud by se požadovala stejná prověrka pro všechny úředníky na podobné úrovni, jako je vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, jednalo by se o velký počet osob.

Kompletní výsledky jednání vlády jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…