Vláda schválila dotace pro průmyslovou zónu Nad Barborou – přinesou až 2 000 pracovních míst

22.07.2015 16:07

Vláda dnes na svém jednání schválila plnou dotační podporu vzniku průmyslové zóny Nad Barborou. Návrh vládě předložil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Vybudování strategické průmyslové zóny bude v příštích dvou letech podpořeno v rámci Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury (PPNI) částkou až 750 milionů Kč.

Vláda schválila dotace pro průmyslovou zónu Nad Barborou – přinesou až 2 000 pracovních míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Na výjezdním zasedání v Moravskoslezském kraji předložil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek materiál shrnující projekt strategické průmyslové zóny Nad Barborou. Jedná se o aktualizaci usnesení vlády z roku 2013. „Jsem rád, že vláda dnes schválila plnou dotační podporu projektu strategické průmyslové zóny Nad Barborou. Ještě více mě těší, že ke schválení došlo právě na našem výjezdním zasedání v Moravskoslezském kraji. Je naší povinností podporovat strukturálně znevýhodněné regiony. Plně vybavené průmyslové zóny s širokou nabídkou benefitů pro investory jsou jednou z cest, jak přivést firmy do potřebných regionů.

Konkrétně zóna Nad Barborou přinese do kraje přibližně 2 000 nových pracovních míst,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Strategická průmyslová zóna Nad Barborou byla schválena usnesením předchozí vlády již v roce 2013. Jedná se o brownfield v území po bývalé důlní činnosti, které se nachází mezi městy Havířov, Karviná a Orlová. Po kompletní dostavbě bude mít průmyslová zóna rozlohu 88 ha. Celkové způsobilé výdaje jsou plánovány ve výši 1 195 mil. Kč, přičemž maximální výše dotace státních prostředků určená vládním usnesením je 750 mil. Kč. Dotace může tvořit maximálně 75% způsobilých výdajů. Součástí způsobilých výdajů nebudou náklady spojené s výkupem pozemků. Zdrojem financování by měl být v rámci Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury (PPNI) zvláštní účet Ministerstva financí, případně státní rozpočet.

Moravskoslezský kraj jako příjemce dotace v tuto chvíli spolupracuje s agenturou CzechInvest na přípravě žádosti o registraci akce v rámci programu PPNI.

Průmyslová zóna Nad Barborou je v současné době nejvýznamnější připravovanou lokalitou v Moravskoslezském kraji, není ale jediným investičním projektem. Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje rozvoj i dalších průmyslových oblastí v regionu. Jedná se například o projekt „Rozšíření Vědeckotechnického parku Ostrava“, kde aktuálně probíhá územní řízení na dopravní a  technickou infrastrukturu. Rozšiřovat se bude i průmyslová zóna Červený dvůr v Krnově, kde právě běží výběrové řízení na stavební práce. V posledních týdnech pak získala nově statut zvýhodněné průmyslové zóny strategická průmyslová zóna Ostrava-Mošnov.

Zařazení do kategorie zvýhodněných průmyslových zón přinese investorům širší spektrum investičních pobídek. Veškeré kroky jsou v souladu se strategií ministerstva i agentury CzechInvest přilákat do Moravskoslezského kraje více strategických investorů, kteří v poslední době projevují zvýšený zájem o region střední Evropy.

V předchozím roce a půl se Moravskoslezskému kraji z pohledu investic dařilo. Za posledních 18 měsíců přilákala agentura CzechInvest ve spolupráci s MPO do kraje 32 investičních projektů v hodnotě celých 17,7 miliard korun. Ty mají přinést celkem 4 530 nových pracovních míst. Mezi největší projekty v kraji patří investice výrobce komponent pro automobilový průmysl Röchling Automotive Kopřivnice s.r.o. v hodnotě 404 miliard korun. Investovat bude také společnost OKIN BPS, na rozvoj své činnosti dá 12 miliónů korun a vytvoří až 110 nových pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…