Vláda schválila návrh MPSV na ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatelů

04.05.2020 20:11

Vláda dnes (4. května) schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) v oblasti ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele.

Vláda schválila návrh MPSV na ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatelů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Materiál reaguje na přijaté opatření z 24. dubna (tzv. lex covid justice), podle kterého se nepřihlíží k věřitelskému insolvenčnímu návrhu podanému od 24. dubna do 31. srpna. Kvůli tomuto opatření nemají zaměstnanci nárok vymáhat prostřednictvím Úřadu práce ČR dlužné mzdy. Návrh musí ještě schválit Parlament ČR a podepsat prezident republiky.

Zákon 191/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a občanského soudního řádu (dále jen „lex covid justice“) nabyl účinnost dne 24. dubna 2020. Podle současné právní úpravy má ale tato změna negativní dopad na zaměstnance, jejichž zaměstnavatel je v platební neschopnosti. Kvůli tomu není možné uspokojit dlužné mzdové nároky zaměstnancům ze strany ÚP ČR.

Opatření MPSV zajistí pracovníkům platebně neschopného zaměstnavatele uspokojení mzdových nároků ze strany ÚP ČR, a to za stejných podmínek, jaké byly před účinností lex covid justice. Díky této změně budou mít pracovníci možnost získat alespoň částečně mzdové nároky jednoduchou, rychlou a srozumitelnou formou ze strany ÚP ČR, a to i v současné složité situaci způsobené epidemií koronaviru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…