Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok

25.09.2017 21:15

Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na rok 2018 předložený Ministerstvem financí.

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

V příštím roce se počítá s příjmy státního rozpočtu ve výši 1 314,5 miliard korun, naopak výdaje státního rozpočtu by v roce 2018 měly činit 1 364,5 miliard korun. Plánovaný deficit státního rozpočtu 50 miliard korun je oproti schválenému zákonu o státním rozpočtu na letošní rok o 10 mld. Kč nižší.

Schválený návrh státního rozpočtu na příští rok počítá v souladu s vládními prioritami s posílením výdajů mj. u těchto oblastí:

  • Výdaje na vysoké školy vzrostou o 3 mld. Kč. Vzhledem k možnostem státního rozpočtu se jedná o maximální možné navýšení, kterým vláda dává najevo, že podpora vzdělávání na všech stupních patří mezi její priority. Na rozdíl od regionálního školství, kde se odměňování určuje nařízením vlády a proto bylo možné pro pedagogické pracovníky stanovit zvýšení platových tarifů o 15 % a pro nepedagogické pracovníky o 10 %, v oblasti vysokého školství má každá fakulta své vlastní mzdové předpisy schvalované příslušným akademickým senátem. Rozhodnutí o tom, jaký podíl z účelového navýšení 3 mld. Kč připadne na mzdy vysokoškolských pedagogů, tak bude v kompetenci jednotlivých vysokých škol a fakult.
     
  • Oproti roku 2017 došlo také k výraznému posílení oblasti výzkumu, vývoje a inovací, a to o cca 3 mld. Kč. Ve srovnání s rokem 2014 si tato oblast polepší o 8,3 mld. Kč.
     
  • V oblasti podpory sportu dochází k dalšímu navýšení na 6,2 mld. Kč, což je takřka dvakrát více, než byla skutečnost v roce 2014.
     
  • Zvýší se výdaje na sociální dávky (bez dávek pomoci v hmotné nouzi a podpor v nezaměstnanost) o téměř 30 mld. Kč na celkových 548,4 mld. Kč. Zásadně se na této částce podílejí výdaje na dávky důchodového pojištění v celkové částce 434,5 mld. Kč, což je 79% výdajů na sociální dávky.
     
  • Výdaje na valorizaci důchodů od 1. ledna příštího roku dosáhnou 17 mld. Kč. Průměrný důchod se navýší o 475 Kč na 12 298 Kč, což znamená valorizaci o 4 %.
     
  • V návrhu rozpočtu je zapracováno také zvýšení platových tarifů státních zaměstnanců o 10%, resp. o 15% pro pedagogické pracovníky. Díky úsporám plynoucím z efektivního řízení státního dluhu a likvidity státní pokladny bude navíc možné toto zvýšení realizovat již od 1. listopadu 2017 (s výjimkou zaměstnanců ve zdravotnictví, u kterých dojde k nárůstu od 1. ledna 2018 vzhledem ke zdroji financování z veřejného zdravotního pojištění). Ušetřené výdaje na obsluhu státního dluhu tak budou putovat do platů namísto úrokových výdajů.
     
  • Posílení rozpočtu ministerstva vnitra o 8,5 mld. Kč na 71,8 mld. Kč umožní přijmout další bezpečnostní opatření také v oblastech boje s kyberkriminalitou a terorismem.
     
  • Výdaje na obranu se v příštím roce zvyšují celkem o 6,4 mld. Kč a ve výhledu do roku 2020 až na 77,3 mld. Kč, tj. cca 1,4 % HDP, což umožní plnit mezinárodní závazky České republiky plynoucí z jejího členství v NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…