Vláda souhlasila s veřejnou zakázkou na provoz mýtného systému a vyšším rozpočtem na zahraniční rozvojovou spolupráci

11.07.2016 20:25

V pondělí 11. června 2016 projednala vláda Bohuslava Sobotky odůvodnění veřejné zakázky na zajištění provozu elektronického mýta po roce 2016. Zabývala se také vyrovnaným zastoupením mužů a žen, vyšším rozpočtem na zahraniční rozvojovou spolupráci a ministr průmyslu a obchodu informoval o možnosti uplatnění pohledávky státu v rámci insolvenčního řízení s OKD.

Vláda souhlasila s veřejnou zakázkou na provoz mýtného systému a vyšším rozpočtem na zahraniční rozvojovou spolupráci
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Mýtné bude i po roce 2017 vybírat firma Kapsch

Vláda se dnes vrátila k veřejné zakázce na provozování systému mýta. Členové kabinetu odsouhlasili předložený návrh ministra dopravy Dana Ťoka pro využití jednacího řízení bez uveřejnění. Ministerstvo dopravy prodlouží smlouvu s firmou Kapsch o tři roky. Během této doby ministerstvo připraví otevřené výběrové řízení na nového provozovatele systému. Do ujednání s firmou Kapsch resort zapracoval také požadavek předatelnosti – ten zaručuje, že systém bude po vypršení prodloužené smlouvy moci provozovat i jiný subjekt.

Prioritou vlády zůstává zajištění transparentního výběru mýta od roku 2017 za využití zákonného postupu. V případě přerušení výběru by mimo jiné hrozil výpadek příjmů do státního rozpočtu ve výši minimálně sedmi miliard korun ročně.

Financování nákladů na likvidaci OKD

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek vládě představil zprávu, ve které hodnotí možnost státu uplatnit tzv. podmíněnou pohledávku v rámci insolvenčního řízení s firmou OKD. Podle ní by bylo přihlášení pohledávky na škodu, která teprve může vzniknout, značně rizikové.

Důkladněji se situaci v OKD budou zástupci vlády věnovat odpoledne na setkání pracovní skupiny Rady hospodářské a sociální dohody.

Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích funkcích

Opatření vládou schváleného Akčního plánu zahrnují širokou oblast úkolů pro oblasti politiky, veřejné správy a obchodních společností, ale i obecnou podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, například prostřednictvím kampaní. Důvody ke schválení Akčního plánů jsou nejen lidskoprávní, ale jeho přijetí by mělo vést i k větší společenské a ekonomické efektivitě prostřednictvím pestřejších a efektivnějších pracovních týmů.

Návrh ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera byl přijat v původním znění až na výjimku, kdy vláda vypustila opatření, která měla vést k navýšení počtu žen na kandidátních listinách politických stran pomocí změny volebního zákona.

Vláda navyšuje prostředky na rozvojovou spolupráci

Vláda rozhodla o zvýšení příspěvku na zahraniční rozvojovou spolupráci, humanitární pomoc a transformační spolupráci o 100 milionů korun. Dále počítá s postupným navyšováním prostředků o dalších 100 milionů do roku 2019. Na bilaterální rozvojovou spolupráci přitom půjde v příštím roce 658 milionů korun. Jednou z jejích kapitol je například poskytnutí rozvojových stipendií v České republice, díky nimž mohou mladí lidé z cílových zemí spolupráce dostat kvalitní vzdělání v České republice, které využijí ve prospěch svých zemí.

Rozvojová spolupráce, humanitární pomoc a transformační spolupráce je jedním z důležitých nástrojů, k zajištění bezpečnější a stabilnější situace v cílovém regionu. Více informací k navýšení příspěvku.

Dalšími schválenými body byl např. návrh novely zákona o veterinární péči a návrh alternativ legislativního řešení ochrany oznamovatelů. Kompletní výsledky jednání vlády.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…