Vláda souhlasila s veřejnou zakázkou na provoz mýtného systému a vyšším rozpočtem na zahraniční rozvojovou spolupráci

11.07.2016 20:25

V pondělí 11. června 2016 projednala vláda Bohuslava Sobotky odůvodnění veřejné zakázky na zajištění provozu elektronického mýta po roce 2016. Zabývala se také vyrovnaným zastoupením mužů a žen, vyšším rozpočtem na zahraniční rozvojovou spolupráci a ministr průmyslu a obchodu informoval o možnosti uplatnění pohledávky státu v rámci insolvenčního řízení s OKD.

Vláda souhlasila s veřejnou zakázkou na provoz mýtného systému a vyšším rozpočtem na zahraniční rozvojovou spolupráci
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Mýtné bude i po roce 2017 vybírat firma Kapsch

Vláda se dnes vrátila k veřejné zakázce na provozování systému mýta. Členové kabinetu odsouhlasili předložený návrh ministra dopravy Dana Ťoka pro využití jednacího řízení bez uveřejnění. Ministerstvo dopravy prodlouží smlouvu s firmou Kapsch o tři roky. Během této doby ministerstvo připraví otevřené výběrové řízení na nového provozovatele systému. Do ujednání s firmou Kapsch resort zapracoval také požadavek předatelnosti – ten zaručuje, že systém bude po vypršení prodloužené smlouvy moci provozovat i jiný subjekt.

Prioritou vlády zůstává zajištění transparentního výběru mýta od roku 2017 za využití zákonného postupu. V případě přerušení výběru by mimo jiné hrozil výpadek příjmů do státního rozpočtu ve výši minimálně sedmi miliard korun ročně.

Financování nákladů na likvidaci OKD

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek vládě představil zprávu, ve které hodnotí možnost státu uplatnit tzv. podmíněnou pohledávku v rámci insolvenčního řízení s firmou OKD. Podle ní by bylo přihlášení pohledávky na škodu, která teprve může vzniknout, značně rizikové.

Důkladněji se situaci v OKD budou zástupci vlády věnovat odpoledne na setkání pracovní skupiny Rady hospodářské a sociální dohody.

Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích funkcích

Opatření vládou schváleného Akčního plánu zahrnují širokou oblast úkolů pro oblasti politiky, veřejné správy a obchodních společností, ale i obecnou podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, například prostřednictvím kampaní. Důvody ke schválení Akčního plánů jsou nejen lidskoprávní, ale jeho přijetí by mělo vést i k větší společenské a ekonomické efektivitě prostřednictvím pestřejších a efektivnějších pracovních týmů.

Návrh ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera byl přijat v původním znění až na výjimku, kdy vláda vypustila opatření, která měla vést k navýšení počtu žen na kandidátních listinách politických stran pomocí změny volebního zákona.

Vláda navyšuje prostředky na rozvojovou spolupráci

Vláda rozhodla o zvýšení příspěvku na zahraniční rozvojovou spolupráci, humanitární pomoc a transformační spolupráci o 100 milionů korun. Dále počítá s postupným navyšováním prostředků o dalších 100 milionů do roku 2019. Na bilaterální rozvojovou spolupráci přitom půjde v příštím roce 658 milionů korun. Jednou z jejích kapitol je například poskytnutí rozvojových stipendií v České republice, díky nimž mohou mladí lidé z cílových zemí spolupráce dostat kvalitní vzdělání v České republice, které využijí ve prospěch svých zemí.

Rozvojová spolupráce, humanitární pomoc a transformační spolupráce je jedním z důležitých nástrojů, k zajištění bezpečnější a stabilnější situace v cílovém regionu. Více informací k navýšení příspěvku.

Dalšími schválenými body byl např. návrh novely zákona o veterinární péči a návrh alternativ legislativního řešení ochrany oznamovatelů. Kompletní výsledky jednání vlády.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…