Vláda vyslyšela požadavek krajů. Uvolní finanční prostředky v sociálních službách a ve zdravotnictví

05.06.2017 8:37

Kraje vítají rozhodnutí vlády z 31. května 2017 o uvolnění 1,162 mld. korun na navýšení platů sociálním pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách o 23 procent a nepedagogickým pracovníkům ve školství a pracovníkům v kultuře o 9,4 procenta. Vláda tak vyslyšela požadavek Asociace krajů ČR, která o finanční prostředky na zvýšení dlouhodobě usiluje.

Vláda vyslyšela požadavek krajů. Uvolní finanční prostředky v sociálních službách a ve zdravotnictví
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Uvolněné finanční prostředky ve výši 1,162 mld. korun kraje a jimi zřizované organizace použijí na růst platů a mezd. „Vítáme uvolnění potřebných finančních prostředků vládou. Upozorňujeme však současně, že nyní bude záležet na rychlosti a operativnosti příslušných ministerstev při nastavování pravidel pro jejich čerpání. Nechceme, aby červencové navýšení nesly přechodně na svých bedrech jednotlivé nemocnice a sociální zařízení a čekaly, až se pravidla nastaví a schvalování uvolnění peněz dokončí. Aby se kraje vyhnuly případným procesním problémům, měly by být všechny podklady schváleny jednotlivými krajskými zastupitelstvy již v průběhu června,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Nařízení, které mění tarifní tabulky, schválila vláda ve středu 31. května, platy státních zaměstnanců se mají podle vládního nařízení č. 564/2006 Sb., zvýšit už od 1. července.

„Obrátila jsem se již na ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí, abychom efektivní spoluprací proces schvalování a uvolňování finančních prostředků jednotlivým zařízením co nejvíce zkrátili. Rada Asociace krajů zasedá již 9.června a já společně se svými kolegyněmi a kolegy uděláme vše, abychom procesy do konce pololetí zvládli. Nyní to záleží ale především na obou ministerstvech,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Situace v krajském zdravotnictví a sociálních službách je dlouhodobě kritická. Zavírají se oddělení v  nemocnicích po celé republice, z mnoha krajů zaznívá, že domovy důchodců přestávají přijímat seniory, protože nemají zaměstnance, kteří by se o ně starali. Řešení závažné situace ve zdravotnictví bylo na žádost předsedkyně Rady Asociace krajů AK ČR zařazeno také jako třetí programový bod na jednání celostátní tripartity, která se uskutečnila 29. května.

O Asociaci krajů

Asociace krajů České republiky je otevřenou zájmovou nestranickou a nevládní organizací, která byla založena na základě zákonů České republiky. Členy Asociace krajů jsou všechny regiony České republiky, včetně hlavního města Prahy, která je ze zákona současně obcí i regionem. Asociace je názorovou platformou, která si klade za prvořadý cíl hájit a prosazovat společné zájmy krajů. Základním a společným zájmem krajů je péče o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících. Více na www.asociacekraju.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …