Vojenská akademie Vyškov: Armáda má třicítku nových výsadkářů

17.10.2022 9:15 | Tisková zpráva

Další z letošních základních výsadkových kurzů se uskutečnil u Velitelství výcviku-Vojenské akademie ve Vyškově v době od 5.9. – 23.9.2022.

Vojenská akademie Vyškov: Armáda má třicítku nových výsadkářů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Vstupním přezkoušením do kurzu se probojovalo všech 29 posluchačů,“ říká na úvod nadrotmistr Jakub Machala z Úseku záchranné a výsadkové přípravy a doplňuje, že se jednalo o profesionály z leteckých základen v Náměšti nad Oslavou a Kbel, dále z útvarů v Prostějově a Olomouci a také studenty Univerzity obrany v Brně. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Ti všichni úspěšně prošli dvoutýdenní pozemní přípravou, spojenou s nácviky potřebných dovedností nejen při seskocích, ale i slanění, a to přímo v areálu vyškovských kasáren. Cvičilo se zde na můstcích, lávkách, houpačkách, maketách a trenažérech, ale i v balírně padáků. „Na konci druhého týdne proběhlo přezkoušení z celé pozemní přípravy, které splnilo všech 29 posluchačů a výcvik se tak mohl přesunout do své závěrečné fáze, tedy na letiště do Přerova,“ popisuje průběh kurzu nadrotmistr Machala a upřesňuje, že kromě slanění zde v posledním týdnu každý z účastníků zdárně absolvoval 4 seskoky na padáku s kulatým vrchlíkem a 1 seskok na padáku s kulatým vrchlíkem s cvičným otevřením záložního padáku z vrtulníku Mi-17, zabezpečeným Centrem letového výcviku Pardubice. Certifikáty o úspěšném absolvování tak převzali všichni posluchači.

Zajímavostí bylo, že seskokového týdne se také aktivně zúčastnil francouzský přidělenec obrany plukovník Jean-Charles Peltier, který provedl 4 seskoky na padáku s kulatým vrchlíkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští další mapový portál

7:02 Správa železnic spouští další mapový portál

Správa železnic nově spustila mapový portál pro vysokorychlostní úsek Poříčany – Světlá nad Sázavou.…