Vojenská akademie Vyškov: Společně si slíbili, že to zvládnou. A svůj slib splnili…

27.03.2021 22:45

V sobotu 13. března převzali Pamětní listy také první letošní úspěšní absolventi kurzu základní přípravy pro rekruty AČR. Osm desítek nových armádních profesionálů a profesionálek tak již brzy posílí útvary a zařízení napříč armádou. K těm by měli po čerpání volna nastoupit v dubnu.

Vojenská akademie Vyškov: Společně si slíbili, že to zvládnou. A svůj slib splnili…
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Stejně jako před 14 dny záložníci a dobrovolníci, absolvovali i armádní nováčci v závěru kurzu komplexní polní výcvik. Do vojenského výcvikového prostoru se vydali pěším přesunem po brzkém ranním poplachu ve středu 10. března.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí

V místech, kde trávili nejen den, ale i noc, si pod vedením instruktorů začali budovat nejprve okopy. V dopolední činnosti tak vládla polní lopatka. Kopat si okop pro ležícího střelce vleže v zmrzlé půdě a ještě s rouškou, dá člověku opravdu zabrat. Není divu, že někteří nechtěli v dohledné době už lopatku ani vidět, ale to se jim bohužel nesplnilo. Použili ji totiž hned v odpoledních hodinách, mimo jiné k vybudování si přístřešků pro nocování. V rámci přežití v zimních podmínkách museli nováčci zvládnout také rozdělat oheň pomocí křesadla, či připravit stravu. Na cestu do výcvikového prostoru tak kromě dalšího neseného vybavení na dva dny, přibyly i mrazená kuřata…

Na závěrečný komplexní polní výcvik na chvíli zavítal i vrchní praporčík VeV-VA štábní praporčík Vladimír Blažek, který využil této jedinečné možnosti i k poděkování nejen jménem svým, ale i velitele brigádního generála Radka Hasala za přístup k plnění úkolů za náročných mimořádných opatření, a to jak nováčkům, tak instruktorům, včetně těch přivelených od jiných součástí VeV-VA. Výcvik se totiž opět odehrával vzhledem k situaci s COVID 19 nejen v rouškách, ale i za takových přísných restrikcí, jako je oddělený výcvik v týmech i separace od ostatních. Veškerá tíha tak spočívala na instruktorech, kteří byli se svými nováčky nepřetržitě po celou dobu kurzu. Poslední kurzy také bohužel nedoprovází slavnostní vyřazení a slavnostní přísaha. „To je břímě, které spojené s touto dobou, nejde nijak obejít. Můžeme jen doufat, že tato situace někdy skončí a vše se vrátí do normálních kolejí. Kurz tím pádem bude organizován poměrně jinak. Budou volné víkendy, přibydou zaměstnání, které z důvodu izolace od okolních subjektů nemohly být organizovány a řízeny externími spolupracovníky, včetně besed s velením kurzu a velením Vojenské akademie a interakce směrem k nováčkům,“ vysvětluje náčelník Úseku základní přípravy štábní praporčík Pavel Konvalinka.

V závěru kurzu také zaznělo poselství brigádního generála Radka Hasaly, z důvodu zmiňovaných restrikcí tlumočené samotnými instruktory, zahrnující gratulaci k úspěšnému splnění kurzu s přáním zdaru v další vojenské kariéře a vyjádřením hrdosti na nováčky i instruktory. Kurz základní přípravy je kurzem o základních vědomostech a dovednostech jednotlivce, který se připravuje na válku. Vše ostatní jeho absolventi postupně dostanou, jakmile nastoupí k útvarům a rozjede se další proces jejich vzdělávání v jednotce, nebo zde ve Vyškově v kariérových a odborných kurzech. Další přípravu nováčků, a to nejen těch armádních, ale i aktivní zálohy a dobrovolníků, zahájíme v květnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…