Vojenská akademie Vyškov: Výcvik v extrémních horských podmínkách Gruzie

21.08.2021 8:40

Intermediate Mountain Traning Summer Course organizovaný Sachkhere Mountain Schoole probíhal od 10. července do 6. srpna v Gruzii, a to za účasti pěti příslušníků Velitelství výcviku-Vojenské akademie.

Vojenská akademie Vyškov: Výcvik v extrémních horských podmínkách Gruzie
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

S vybavením a oblečením určeným pro výcvik ve vysokohorských podmínkách přímo od gruzínské armády prošli tímto měsíčním výcvikem dva instruktoři Úseku přípravy KOMANDO, dva instruktoři Úseku záchranné a výsadkové přípravy (SAR) a jeden instruktor Úseku základní přípravy.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

A byť mají za sebou již řadu velmi náročných kurzů, tohle byla zcela nová zkušenost. A rozhodně ne jednoduchá. Bylo totiž zapotřebí prokázat celou řadu dovedností pro nás v netypické vysoké nadmořské výšce.

První týden se nesl ve znamení výcviku ve střelbě v horských podmínkách. Ten obsahoval střelbu v nadmořské výšce nad 2000 metrů, a to v různých situacích, dále střelbu z nižších poloh na cíle, které jsou výše a naopak střelbu do nižších poloh či střelbu přes údolí.

Druhy týden pak byl zaměřen na lezecké techniky a činnost jednotky ve vysokohorském terénu, což představovalo záchranu z ledovcových puklin, tvorbu feraty a lezení na cvičné stěně i skále. Třetí týden se náš pětičlenný tým společně s vojáky Ukrajiny a Gruzie pod vedením gruzínských instruktorů vydal na Horu Kazbek 5054 metrů, která se nachází v pohoří Velký Kavkaz. „Zde jsme provedli výstup s kompletním materiálem do výšky 4000 metrů a v těchto podmínkách jsme nacvičovali práci na ledovci a prakticky jsme zkoušeli techniky, které jsme nacvičili v předchozích fázích výcviku,“ objasňuje náročnost jeden z účastníků, praporčík Pavel Vystrčil, příslušník Úseku přípravy Komando a doplňuje, že jít výše nebylo předmětem kurzu a povětrnostní podmínky to neumožňovaly.

V posledním týdnu pak proběhla řada přezkoušení pro zdárné splnění kurzu. To se skládalo z několika praktických testů, zaměřených na lanové techniky, lezení, ale také pochodu se zátěží na čas v náročném kopcovitém terénu.

„Bylo to náročné. Hlavně příznaky a následky výškové nemoci. To bylo něco nového. A ještě tahat ten těžký bágl v té výšce… S každým to zamávalo,“ hodnotí praporčík Vystrčil, který ještě doplňuje, že nejhorší byl paradoxně sestup dolů. „To se šlo za jeden den přes 2000 výškových metrů dolů a to bylo znát hodně, navíc jsme právě při sestupu narazili na muže s poraněnou nohou, což pro nás znamenalo vzít ještě jeho batoh a pomoci mu dostat se do základního tábora.“ Jako fotoreportéra zároveň, ho právě absolvované další doslova dobrodružství stálo sklo na fotoaparátu, ale jak spokojeně v závěru říká: „Ničeho nelituju.“

Jeho kolega z Komanda a nyní také účastník kurzu praporčík David Juráček je, mimo jiné, i absolventem kurzu ve francouzské Guyaně, kde se zase potýkali s extrémní vlhkostí a tropickým vedrem. Teď si ke svým profesním úspěchům může přidat i tento kurz, který úspěšně absolvovala celá naše pětice. A co víc. Příslušník Úseku záchranné a výsadkové přípravy nadrotmistr Michal Dobrušek byl dokonce vyhlášen nejlepším účastníkem kurzu.

Za zmínku stojí také fakt, že mezi cvičícími, ale i instruktory, byli vojáci, kteří velmi dobře znají naši Vojenskou akademii, potažmo posádku Vyškov, a to především z kurzů absolvovaných u BMATT (Britský vojenský poradní a výcvikový tým).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu

16:08 Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu

Zástupy návštěvníků přilákalo zahájení 56. sezony v Leteckém muzeu Kbely. Několik desítek jich čekal…