Vojenské lesy a statky: Změna práva hospodařit mezi Lesy ČR a VLS se vrátí do výchozího stavu

13.03.2022 15:06 | Tisková zpráva

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministryně obrany Jana Černochová se rozhodli úpravu majetkoprávních vztahů mezi státními podniky Lesy České republiky (LČR) a Vojenské lesy a statky ČR (VLS) vrátit do výchozího stavu. Důvodem jsou provozní a obranné důvody.

Vojenské lesy a statky: Změna práva hospodařit mezi Lesy ČR a VLS se vrátí do výchozího stavu
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

„O této směně, která byla připravena minulou vládou, jsem měl velké pochybnosti. Šlo o účelovou záležitost, která vyvolala u odborné veřejnosti řadu otazníků. Vzhledem k mnoha možným nežádoucím dopadům jsme se rozhodli vrátit veškerou směnu pozemků do výchozího stavu,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Nápad bývalých ministrů obrany a zemědělství na obří směnu neměl žádné odborné opodstatnění, prošel vládou narychlo z důvodů, o kterých raději nechci spekulovat. Nejčistší je návrat do původního stavu,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová s tím, že oba rezorty zároveň jednají o převodu areálu Chotěboř-Bílek ve prospěch armády.

Pro návrat do výchozího stavu existují provozní a obranné důvody. Z provozních jsou to především hospodářský aspekt, tedy vliv na ekonomiku LČR a VLS. Dále pak narušení uceleného souboru nemovitých věcí bez návazného řešení přístupu k majetku obou podniků. K obranným důvodům patří ponechání nakládání s pozemky vojenského újezdu Ralsko v gesci Ministerstva obrany. Jde o území, na kterém se konají vojenská cvičení armády ČR i NATO. Dalšími důvody jsou nedostatečná pyrotechnická očista území, výcvik bezpečnostních a obranných složek.

Změna majetkoprávních vztahů mezi státními podniky bude po ukončení zkráceného a zúženého meziresortního připomínkového řízení předložena vládě ke schválení.

Lesy České republiky (LČR) měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze 32 495,43 hektarů (včetně staveb), které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Pozemky dosud patří Vojenským lesům a statkům ČR (VLS ČR). Vojenské lesy a statky měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze 41 009,92 hektarů, na kterých lze hospodařit a zároveň plnit úkoly při zajišťování obrany České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…