Vojenský technický ústav chystá výrobu modernizovaných bioboxů pro převoz infikovaných osob

02.04.2015 10:04

Vyškovský Vojenský technický ústav pozemního vojska plánuje výrobu další série přepravních boxů Biobox, které slouží k transportu osob infikovaných vysoce nebezpečnou nákazou. Nové boxy budou částečně modernizovány.

Vojenský technický ústav chystá výrobu modernizovaných bioboxů pro převoz infikovaných osob
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

„Ve VTÚPV Vyškov bylo doposud vyrobeno dvacet kusů přepravních boxů Biobox, které byly následně předány do užívání Armádě České republiky. V průběhu letošního roku budeme na některých z nich provádět plánovanou údržbu, případně opravy,“ říká ředitel úseku výzkumu a vývoje VTÚPV Pavel Höfer a dodává, že v současné době probíhá příprava výroby opakované série Bioboxů.

Oproti přepravním boxům, které byly vyrobeny před šesti, sedmi roky, tyto budou částečně modernizovány. „Zákazník byl s jejich fungováním spokojen, a tudíž nejsou nutné rozsáhlé úpravy. V reálu se bude jednat o jejich částečnou modernizaci, spočívající zejména ve zvýšení výkonu filtroventilační jednotky,“ upřesňuje Höfer s tím, že v současné době VTÚPV Vyškov začal vyrábět na základě poptávek zdravotnických záchranných služeb a dalších civilních zájemců opakovanou sérii bioboxů.

Bezpečná přeprava nakaženého pacienta

Biobox je navržen tak, aby poskytoval možnost převozu osoby izolované od okolního prostředí do bezpečných izolačních prostor a to do maximálně čtyř hodin.

Biobox je samonosným dvoudílným prostředkem pro umístění ležící osoby ve vnitřním prostoru skříně boxu. Vnitřní prostor, kde je za provozu trvale udržován podtlak, je vybaven zdravotní matrací a záchytným systémem, které tvoří dva bezpečnostní popruhy. Matrace i popruhy jsou určeny pro jedno použití a lze je jako kontaminované snadno vyměnit a zlikvidovat. Spodní část skříně přepravního boxu je řešena jako dvouplášťová skořepina s hladkým vnitřním povrchem pro snadnou dekontaminaci. Vnější část je opatřena po obou stranách dvojicí výsuvných trubkových madel pro manipulaci a přenos skříně k určenému přepravnímu prostředku. Na boku a v čele skříně je řada technických prostupů různé velikosti pro připojení potřebných přístrojů a prostředků pro zajištění základních životních funkcí pacienta.

Horní část skříně tvoří odnímatelný nerozbitný průhledový kryt. V zadní části krytu je zavěšena filtroventilační jednotka se dvěma výstupními filtry, které zajišťují, že z přepravního boxu odchází do okolí čistý nekontaminovaný vzduch. V přední části krytu, v blízkosti hlavy ležící osoby, je umístěn filtr zajišťující přísun čistého vzduchu do přepravního boxu. Po stranách průhledového krytu jsou prostupy pro ochranné rukavice. Dva a dva páry rukavic z obou stran umožňují obsluze dostatečnou možnost manipulace s přepravovanou osobou.

Klíčovým prvkem Bioboxu je filtroventilační jednotka s regulací objemového průtoku vzduchu udržující uvnitř skříně zaručený podtlak. Jednotka je vybavena vizuální a zvukovou signalizací v podobě displeje umístěného na ventilátoru. Ten informuje uživatele o aktuální zvolené úrovni průtoku, stavu zanesení filtrů a nabití akumulátoru. Systém udržuje konstantní průtok jednotky bez ohledu na zanesení filtru nebo stav nabití akumulátoru. Pokud není jednotka schopna udržet nejnižší možný průtok, je uživatel upozorněn alarmem, který na displeji zobrazí příčinu spuštění alarmu a instrukce o potřebném zásahu do jednotky.

Jako nenáročnou lze charakterizovat i údržbu přepravního boxu Biobox. Základem je jeho dekontaminace.

Základní parametry přepravního boxu Biobox

celková délka: 2 000 mm
celková šířka: 720 mm
celková výška: 675 mm
výměna vzduchu: 120 - 300 l/min ve 3 volitelných stupních (v závislosti na použitých filtrech)
prázdná hmotnost: 55,5 kg
zatížitelnost: 110 kg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…