Vše, co byste chtěli vědět o Philipu Glassovi, vysílá Vltava v den jeho osmdesátin

27.01.2017 19:42

Americký minimalista Philip Glass, jeden z nejhranějších skladatelů současnosti, slaví 31. ledna osmdesáté narozeniny. Český rozhlas Vltava proto poslední lednový den nabízí Glassovu hudbu i mnohé o jeho talentu, zvídavosti a všudypřítomném humanismu, včetně živě vysílané debaty.

Vše, co byste chtěli vědět o Philipu Glassovi, vysílá Vltava v den jeho osmdesátin
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Den s Philipem Glassem na Vltavě, celoplošné kulturní stanici Českého rozhlasu, obsáhne během 31. ledna čerstvý záznam londýnského gratulačního symfonického koncertu z jeho tvorby, několikeré bohaté nahlédnutí do světa nahrávek jeho kompozic i živý vstup z New Yorku. Na téma Philip Glass a minimalismus budou v přímém přenosu hovořit skladatelé i hudební publicisté. Vltava připomene Philipa Glasse jako hudebníka nebo aktivistu v oblasti umění či ekologie, ale i jako muže, který se až do svých 42 let živil jako taxikář. Dokument Taxi Driver odhalí, jaký vliv měly Glassovy taxikářské jízdy na jeho nový hudební jazyk.

Stanice bude sledovat oslavy významného jubilea Philipa Glasse dokonce přímo z New Yorku, odkud se živě ozve spolupracovnice Vltavy Renáta Spisarová, která aktuální dění kolem nejslavnějšího současného skladatele sleduje přímo na místě. Přiblíží atmosféru před uvedením světové premiéry Symfonie č. 11, která právě v den narozenin skladatele zazní v newyorské Carnegie Hall, a uvede rozhovor, který se skladatelem nedávno natočila.

Na rozsáhlé Glassovo dílo se na Vltavě 31. ledna zaměří polední pořad Hudební galerie. Zazní ukázky z filmů Hodiny nebo legendární Koyaanisqatsi, ale také například Smyčcový kvartet č. 2 v interpretaci Kvarteta Kronos nebo remix  Glassova  2. koncertu pro housle a slavného hitu rockové kapely Blondie. Z velkých děl to bude 4. symfonie s názvem Hrdinové nebo části z průkopnické opery Einstein na pláži a nedávno uvedené operní inscenace Stopy zbloudilých.

V 17 hodin budou v živém vysílání pořadu Slovo o hudbě hovořit o díle Philipa Glasse skladatelé Otomar Kvěch a Marko Ivanović a hudební publicista Pavel Klusák. Na 20. hodinu je připraven záznam koncertu z londýnského sálu Barbican, který se konal v sobotu 28. ledna 2017.

K narozeninám Philipa Glasse se Vltava vrátí také ve středu 1. února, kdy ve 21.45 hodin uvede premiéru britského dokumentu Paula Smithe s názvem Philip Glass. Taxi Driver. Philip Glass se v něm ve vzpomínkách vrací do New Yorku sedmdesátých let minulého století a do svých paralelních životů, kdy coby taxikář projížděl nočními ulicemi nebezpečného velkoměsta a zároveň jako začínající skladatel dobýval alternativní uměleckou scénu Manhattanu.

Více informací k jednotlivým pořadům naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…