Výbor pro práva dítěte odmítl pozměňovací návrhy o obnově umístění dětí do ústavní péče diagnostickými ústavy

17.07.2016 8:58

Výbor pro práva dítěte Rady vlády ČR pro lidská práva na svém zasedání dne 11. 7. 2016 projednal několik klíčových témat v oblasti ochrany práv dětí. Nejvíce se Výbor věnoval problematice rozhodování o umístění dítěte do konkrétního zařízení za účelem výkonu ústavní výchovy.

Výbor pro práva dítěte odmítl pozměňovací návrhy o obnově umístění dětí do ústavní péče diagnostickými ústavy
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Pozměňovací návrh směřující k obnovení rozhodování diagnostických ústavů o umístění dětí do konkrétního zařízení představila sama jeho autorka, poslankyně Helena Válková. Po intenzivní diskuzi, která následovala, Výbor odhlasoval usnesení, ve kterém vyjádřil zásadní nesouhlas s tímto pozměňovacím návrhem.

Výbor odmítl tento návrh z několika důvodů.  Nesouhlasí především se snížením úrovně ochrany práv dítěte, která je nejlépe zajištěna nezávislými soudy. Výbor je toho názoru, že nejen rozhodnutí o nařízení ústavní výchovy, ale i rozhodnutí o konkrétním zařízení, do kterého bude dítě umístěno, je natolik závažný zásah do života dítěte a jeho rodičů, že je naprosto nezbytné, aby bylo svěřeno nezávislému soudu. Tím spíše, kdy je zřejmé, jak velké rozdíly mezi jednotlivými zařízeními panují. V usnesení Výbor varuje, že diagnostické ústavy nejsou při rozhodování o umístění dítěte plně nezávislé a naopak mají zájem na tom, aby jejich kapacity byly optimálně naplněny. Konečně upozorňuje na skutečnost, že navrhovanou změnou zákona by byl odepřen dítěti, které není chráněno svými rodiči, účinný přístup k soudu.

Dále se Výbor zabýval zrušením výchovného ústavu Chrastava. Okolnosti jeho zrušení a další plánované kroky k posílení kontroly dodržování práv dětí v ústavních zařízeních Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy představil náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl. Členové Výboru pak s panem náměstkem prodiskutovali představené kroky ministerstva. Dotazy členů Výboru směřovaly na vyvození odpovědnosti zúčastněných osob, zlepšení systému kontrol daných zařízení, zlepšení prevence problematického chování dětí či na veřejnou kampaň pro lepší pochopení pochybení výchovného ústavu Chrastava. Pan náměstek uvedl, že ministerstvo se zaměří především na lepší fungování kontrol zařízení.

Posledním tématem, kterému se Výbor na tomto zasedání věnoval, byla situace v opatrovnickém soudnictví, kterou se Výbor plánuje zabývat i na svém dalším zasedání. Na tomto zasedání Výbor projednával především nedostatečné personální vybavení soudů a malý počet míst, kde by mohl probíhat asistovaný styk rodičů s dětmi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec