Výroční zpráva ÚZSVM za rok 2017: Rekordní nárůst příjmů i uhájené desítky miliard

17.04.2018 13:34

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zveřejnil na webových stránkách výroční zprávu o své činnosti v roce 2017. ÚZSVM v roce 2017 zaznamenal druhé nejvyšší příjmy od svého vzniku, zároveň státu uhájil desítky miliard v právních jednáních a navrhl desítky dislokačních projektů šetřících miliony daňovým poplatníkům.

Výroční zpráva ÚZSVM za rok 2017: Rekordní nárůst příjmů i uhájené desítky miliard
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Rok 2017 byl pro ÚZSVM mimořádně úspěšný. Dařilo se například v oblasti příjmů, které byly druhé nejvyšší v historii. Výrazných úspěchů jsme dosáhli také v agendách, které primárně příjmy negenerují jako v právní oblasti, kde jsme státu uhájili 27 miliard korun. Zpracovali a uskutečnili jsme několik desítek dislokačních projektů, kdy přestěhováním státních úřadů došlo k milionovým úsporám. Významný posun nastal také v čištění katastru nemovitostí od bezprizorního státního majetku a v oblasti zjišťování nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí. Za velice úspěšný rok 2017 patří velké poděkování všem zaměstnancům, kteří se na dosažených výsledcích podíleli,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Příjmy ÚZSVM dosáhly v roce 2017 celkem 1 747 331 609 korun. Úřad tak odvedl do státního rozpočtu druhou nejvyšší částku od svého vzniku. Oproti roku 2016 se jedná o nárůst v příjmech o 593 milionů korun, tedy o 51,3 %. Nejvyšší částky získal ÚZSVM z prodejů nepotřebných budov či bytů (811 milionů korun) a více než 404 milionů korun z prodeje nepotřebných pozemků. Nejdražší prodanou položkou byl areál v ulici U Půjčovny v centru Prahy, v aukci padlo 100 příhozů a areál byl prodán za 355 100 000 korun. Neméně významnou položkou byly pronájmy, díky kterým se příjmy úřadu za rok 2017 navýšily o 187 milionů korun.

V oblasti právního jednání se ÚZSVM rovněž velmi dařilo. Právní zástupci ÚZSVM uhájili státu v roce 2017 více než 27 miliard korun, přičemž úspěšnost se dlouhodobě pohybuje přes 93 %. Jednoho z nejvýraznějších úspěchů (14 miliard korun s příslušenstvím) dosáhl ÚZSVM při zastupování Ministerstva financí v kauze po bývalé Investiční a poštovní bance, resp. po České konsolidační agentuře.

V roce 2017 ÚZSVM převzal 1 246 právních jednání od jiných organizačních složek státu, což je druhý nejvyšší počet v historii. Mezi nejčastěji zastupované instituce patří Státní pozemkový úřad, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo financí. Tuzemské majetkoprávní spory ÚZSVM zastupuje vlastními zaměstnanci, eliminuje tak najímání externích advokátů státními institucemi, čímž šetří státnímu rozpočtu nemalé prostředky.

Ke konci roku 2017 ÚZSVM hospodařil celkem s 257 840 položkami majetku. Převedeno, prodáno či zlikvidováno bylo za rok 2017 celkem 50 158 položek nemovitého a movitého majetku. Z toho ÚZSVM převedl 20 041 nemovitostí, přičemž převažujícím způsobem byly bezúplatné převody (82 %). Prodáno bylo 4 036 nemovitostí.

Výrazný posun zaznamenal úřad také v čištění katastru nemovitostí od majetku, který je zapsán na zaniklé či nedohledatelné státní subjekty. Za poslední dva roky klesl počet těchto nemovitostí díky ÚZSVM o 55 %, a zároveň byl v katastru nemovitostí snížen i počet bezprizorních státních subjektů o 41 %. Tyto údaje vychází z unikátního materiálu Mapa majetku státu, kterým ÚZSVM zmapoval vlastními silami státní majetek (odkaz). Počet vyřešených položek nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí (odkaz) stoupl oproti předchozímu roku o 28 %, oproti roku 2015 dokonce o 135 %.

V dislokační agendě bylo v roce 2017 navrženo 88 nových dislokačních projektů, které přispívají k efektivnímu umístění státních zaměstnanců, a 66 z nich bylo realizováno. Díky tomu došlo k roční úspoře bezmála 15,4 milionu korun za hrazené nájemné a ke snížení dalších výdajů na provoz a údržbu.

Důležitým pilířem v činnosti ÚZSVM je také transparentnost, veřejná kontrola a protikorupční opatření. V roce 2017 získal úřad za své kroky od obecně prospěšné společnosti Otevřená společnost ocenění Otevřeno za zavedení řady razantních protikorupčních opatření při prodeji a hospodaření se státním majetkem. V roce 2017 se ÚZSVM věnoval přípravě historicky prvního státního systému elektronických aukcí, který byl spuštěn v únoru 2018 a naleznete jej na stránkách www.nabidkamajetku.cz.

Výroční zpráva je ke stažení ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…