Výstava Tváře Cejlu přibližuje v Brně osobnosti, kterým zdejší věznice vzala kus života

13.11.2015 13:50

Občanské sdružení Paměť pořádá v pasáži ALFA výstavu s názvem Tváře Cejlu věnovanou lidem, kteří byli kvůli svému přesvědčení po roce 1948 perzekvováni, zatčeni a řadu let strávili, nebo byli dokonce popraveni v nechvalně známé věznici na Cejlu 71.

Výstava Tváře Cejlu přibližuje v Brně osobnosti, kterým zdejší věznice vzala kus života
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Výstavu ve středu zahájil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který vzpomněl svého předchůdce Zdeňka Kesslera. Ten byl za své přesvědčení a jako odpůrce nastoleného komunistického režimu nejprve sledován Státní bezpečností a v roce 1953 odsouzen k 17 letům vězení za velezradu. Amnestován byl roku 1960.

Výstava je věnována nejen odbojářům, intelektuálům, ale také básníkům, kteří věznicí na Cejlu prošli. Byli mezi nimi Jan Zahradníček, Zdeněk Rotrekl a Bohumil Robeš, jejichž básně na vernisáži zazněly v podání Cyrila Drozdy a Terezy Lexové.

„Tato výstava je symbolem pokory. Vyrostly už tři generace, které dobu padesátých let minulého století znají jen zprostředkovaně. Proto chceme část bývalé káznice zachovat jako memento pro současné i příští generace,“ řekla jménem města Brna 1. náměstkyně primátora Klára Liptáková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…