Výstava o počátcích autobusové dopravy na Semilsku pokračuje v Lomnici nad Popelkou

19.10.2013 19:00

Kulturní a informační středisko města Lomnice nad Popelkou ve spolupráci se společností BusLine a.s. dnes uspořádalo vernisáž k pokračování výstavy o autobusové dopravě na Semilsku autora Lubomíra Fejfara pod názvem „Historie dopravního závodu“.

Výstava o počátcích autobusové dopravy na Semilsku pokračuje v Lomnici nad Popelkou
Foto: BusLine
Popisek: BusLine

Nejcennější kousky ve sbírce reprezentují hlavně historické uniformy, které dokumentují vývoj loga ČSAD Semily. V rámci programu akce probíhaly i nostalgické okružní jízdy historickým autobusem Škoda 706 RTO - Jelcz, které na akci zajistila společnost BusLine.

„Nápad Lubomíra Fejfara uspořádat pokračování výstavy mapující historii autobusové dopravy na Semilsku, tentokrát s názvem „Historie dopravního závodu“ nás velmi oslovil. Pro jeho sběratelské kousky jsme mu poskytli prostory ve třech výstavních síních lomnického zámku. Díky těmto prostorám jsme mohli jednu z místností vyčlenit pouze pro fotografie, které si dnes pozorně prohlíželi nejen rodinní příslušníci zaměstnanců autobusové společnosti, ale i přátelé, známí a společně tak zavzpomínali na to, jak se dříve cestovalo. Návštěvníci budou mít možnost se přijít na výstavu podívat počínaje dneškem až do neděle 1. prosince. A už dnes mě těší, že jsme na vernisáži přivítali více než 120 návštěvníků a mezi nimi i místostarostu Lomnice nad popelkou, pana Zdeňka Rajma,“ uvedl akci Josef Svoboda, ředitel Kulturního a informačního centra.

Návštěvníci zde mohou obdivovat nejrůznější sběratelské kousky od obrázků pořízených z originálů černobílých či barevných fotografií, jízdenek, tachografů, kleští, brašen, razítek, pamětních mincí, odznaků, označníků, vlaječek a diplomů, až po historické uniformy, které na sebe oblékali nejen řidiči autobusů, ale také jejich kolegyně průvodčí. Fotografie a dokumenty patří mezi stěžejní artefakty celé sbírky pana Fejfara, už se mu jich podařilo shromáždit přibližně 19.000 ks. Významným a novým sběratelským doplňkem jsou modely autobusů a nákladních automobilů, které na výstavu poskytnul Pavel Vokatý z Tanvaldu.

„Chtěl bych velmi poděkovat svým kolegům, kteří mi pomáhají všechny sběratelské artefakty shromažďovat, protože bez nich bych výstavu nikdy nedal dohromady. Samozřejmě mě mrzí, že není možné zde vystavit všechny exponáty, jde především o dokumenty a fotografie, ale ty už by se sem zkrátka nevešly.

Mé dík patří také Kulturnímu informačnímu centru, že mi umožnilo tuto výstavu uspořádat a rovněž i společnosti BusLine za zajištění nostalgických jízd historickým autobusem. Ty si nenechali ujít ani zahraniční hosté z Polska, a dokonce se svezli i účastníci jedné zlaté svatby.  Byl bych moc rád, kdyby výstava žila i nadále svým příběhem a podařilo se mi ji představit např. v Turnově, Jilemnici nebo Rokytnici nad Jizerou,“ dodává Lubomír Fejfar, iniciátor výstavy a sběratel.

O kulturní zpestření vernisáže se postaralo lomnické hudební uskupení „Alejmelí“ a doprovodný program zajistila společnost BusLine v podobě nostalgických vyhlídkových jízd historickým autobusem Škoda 706 RTO – Jelcz. Retro jízdy startovaly v 9:00 hod. ze Semil, a poté je měli účastníci akce možnost využít až do 16:30 hod. v půlhodinových intervalech. Na památku si odnesli nejen příjemnou vzpomínku na historii cestování, ale rovněž i bezplatnou jízdenku.

Příjemným zpestřením byl i přítomný revizor pokutující ty cestující, kteří si včas u průvodčí jízdenku nevyzvedli. Pokutu mohli zaplatit historickou bankovkou v hodnotě dvaceti korun, kterou jim s úsměvem poskytnul.

„Chtěl bych za společnost BusLine poděkovat lomnickému Kulturnímu a informačnímu centru, že umožnilo pokračování této výstavy. Dík samozřejmě patří především našemu kolegovi, panu Fejfarovi, který svoji sbírku nejen udržuje, ale i dále rozšiřuje, a tak nám stále připomíná počátky a vývoj autobusové dopravy zde na Semilsku. Rádi jsme přispěli doprovodným programem v podobě retro jízd našim historickým autobusem Škoda 706 RTO - Jelcz, které opět přilákaly velké množství nadšenců. V rámci okružních jízd po městě jsme jich svezli na sedm set, dodal Jaroslav Semler, dopravní ředitel společnosti BusLine.

Technická specifikace historického autobusu:

ŠKODA 706 RTO

výrobce: Jelczanskie zaklady samochodowe - JELCZ, Polsko
rok výroby: 1968
výrobce: LIAZ Rýnovice
motor: čtyřdobý, vznětový, kapalinou chlazený šestiválec OHV,
umístěný podél nad přední nápravou
zdvihový objem: 11 781 cm3
výkon: 117,8 kW
převodové ústrojí: převodovka v boku s motorem, pohon zadní nápravy
dvoudílným spojovacím hřídelem
počet rychlostí: 5 + 1
podvozek: rám žebřinový, nýtovaný z ocelových U profilů
výrobní číslo: 72037
pneumatiky: 11.00-20
celkové rozměry: délka 10 840 mm
šířka: 2 500 mm
výška: 2 980 mm
hmotnost – celková: 14 000 kg
provozní: 8 650 kg
počet míst: 41 + 2 k sezení, 30 ke stání
maximální rychlost: 75 km/hod.
vozidlo bylo opraveno v letech 2007–2009 ve společnosti BusLine a.s.
celkem bylo odpracováno 3600 hod.

O společnosti: BusLine a.s. patří mezi nejvýznamnější autobusové dopravce v České republice, provozuje pravidelnou, městskou i zájezdovou dopravu. Disponuje flotilou více než 480 autobusů s průměrným stářím 6,5 let, zaměstnává na devět set pracovníků. Působí převážně v Libereckém, Královéhradeckém, Ústeckém, Středočeském kraji a rovněž v Jihomoravském kraji. Roční výnosy jsou cca 1 mld. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …