Vznikla Platforma pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků

17.04.2015 10:42

Zástupci širokého spektra občanských i profesních organizací a veřejně známé osobnosti představili v Senátu iniciativu s názvem Svobodu médiím - Platforma pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků. Na tiskové konferenci ji uvedli advokátka Hana Marvanová, univerzitní pedagog Tomáš Klvaňa, scénárista David Smoljak, předseda Syndikátu novinářů Adam Černý, šéf Herecké asociace Jiří Hromada, senátoři Jiří Šesták, Zdeněk Papoušek a Václav Láska.

Vznikla Platforma pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Účastníci tiskové konference varovali před prorůstáním politické a mediální moci, a rovněž kritizovali zastrašování médií veřejné služby, zejména České televize a Českého rozhlasu, ze strany politiků. Platforma bude prosazovat odpolitizování Rad dohlížejících na tato média. Bude rovněž usilovat o zamezení střetu zájmů v důsledku vlastnictví klíčových médií členy exekutivní moci. Takové vlastnictví považuje platforma za neslučitelné s působením ve vládě.

„Je nepřípustné, aby veřejnoprávní média byla i nadále pod politickým tlakem. Chystaná novela zákona o České televizi a Českém rozhlase musí zajistit odpolitizování Rad, jež na tato média dohlížejí,“ řekla Marvanová.

Výbor Platformy: Jaroslav Anděl, Adam Černý, Jiřina Dienstbierová, Petr Havlík, Jiří Hromada, Tomáš Klvaňa, Adam Komers, Hana Marvanová, Jan Payne, Jakub Pitron, Břetislav Rychlík, David Smoljak a Olga Sommerová.

Osobnosti podporující Platformu: Alena Dernerová, senátorka, Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské university, Tomáš Halík, prezident Křesťanské akademie, Jan Hančil, rektor AMU, František Janouch, zakladatel a předseda SR Nadace Charty 77, Petr Kolář, konzultant a bývalý velvyslanec, Václav Láska, senátor, Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého v Olomouci, Zdeněk Papoušek, senátor, Jiří Pospíšil, poslanec Evropského parlamentu, Jiří Šesták, senátor, Ljuba Václavová, dokumentaristka, Leoš Válka, ředitel DOX, a další osobnosti.

Organizace podporující Platformu: Vraťte nám stát, Syndikát novinářů, Veřejnost proti korupci, Rada pro mezinárodní vztahy, Herecká asociace, ARAS, Asociace profesionálních divadel, Nadace Josefa Luxe, OS Media, Slovo o slově a Podhradí.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…