Z příkladu úspěšné výstavby dálnic v sousedním Slovensku je vidět, že realizace PPP projektů má smysl

09.12.2015 21:23

Využití PPP projektů na výstavbu dopravní infrastruktury v ČR může být do budoucna cesta správným směrem – shodli se účastníci konference s názvem Úspěšná realizace PPP projektů v ČR, kterou organizovala Hospodářská komora České republiky ve spolupráci se Slovenskou obchodní a průmyslovou komorou a investičním fondem Meridiam. Příkladem úspěšné realizace PPP projektů při výstavbě dopravní infrastruktury je situace na sousedním Slovensku.

Z příkladu úspěšné výstavby dálnic v sousedním Slovensku je vidět, že realizace PPP projektů má smysl
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Tuto konferenci jsme uspořádali na podporu realizace PPP projektů v ČR. Zatím tu dopravní stavby, které by díky těmto projektům reálně vznikly, nemáme, pevně však doufáme, že do budoucna se tato situace změní. Ze zkušeností nejen sousedního Slovenska, ale i dalších zemí totiž vidíme, že tento způsob výstavby dopravní infrastruktury opravdu funguje,“ uvedl na konferenci prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Jednou z cest pro realizaci PPP projektu v ČR může být využití investičního fondu Meridiam, ze kterého již byla financována řada PPP projektů v Evropě. „Jsem velmi rád, že zde existuje potenciál investovat do těchto projektů i v České republice,“ dodal Dlouhý.

Na téma aktuálně projednávaného využití PPP projektů v ČR na konferenci vystoupil Ministr dopravy ČR Dan Ťok. „Příští pondělí budeme na vládě projednávat materiál k postupu ve využití PPP projektu na silnici R4, která bude od nového roku přejmenována na D4. Využití privátního kapitálu formou PPP konceptu se nám líbí, existoval by tak subjekt, který silnici postaví, bude se o ni starat, udržovat a pomáhat už při její dokumentační přípravě,“ přiblížil aktuální situaci v ČR ministr dopravy Dan Ťok. „Tím, že naše fondy skončí v roce 2020/22, musíme mít připravenou formu pokračování a výstavba D4 formou využití PPP projektů je příležitostí, jak tuto cestu vyzkoušet,“dodal Ťok.

Možné využití a další podporu PPP projektů v evropském měřítku pak na konferenci přiblížili Stephane Ouaki, šéf oddělení MOVE.B4 z Evropské komise a viceprezident Evropské investiční banky Laszlo Baranyia. Za investiční fond Meridiam se konference zúčastnil provozní ředitel Gordon Bajnaj.

Příklady z úspěšné realizace PPP projektů na sousedním Slovensku přiblížili předseda představenstva a generální ředitel Národní dálniční společnosti Milan Gajdoš, Slovenskou obchodní a průmyslovou komoru pak reprezentoval Juraj Paľa.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…