ZLATO.CZ: Může se zlato opět stát hlavní rezervní měnou světa?

20.06.2016 9:05

Může se zlato opět stát hlavní rezervní měnou světa? Tuto otázku si klade stále víc ekonomů a byznysmenů, napsal informační portál Zlato.cz. Současně citoval nedávný výrok mexického miliardáře Priceho, že „vlády po celém světě se uchýlí ke zlatu, aby udržely mezinárodní obchod v chodu“, a dal prostor k vyjádření tuzemským analytikům a ekonomům.

ZLATO.CZ: Může se zlato opět stát hlavní rezervní měnou světa?
Foto: ZLATO.CZ
Popisek: Zlato, ilustrační foto

„Zlato je cesta zpět,“ reagoval pro portál lektor Unicorn College a hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj ale zlato v rezervách centrálních bank zůstane pravděpodobně ještě dlouho.

„Co by se muselo stát, aby k něčemu takovému došlo? Například hyperinflace,“ usoudil David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. „Zlato by se rezervním aktivem stalo jen v případě vážné ztráty důvěry společnosti v peníze,“ dodal šéfekonom Monety Money Bank Petr Gapko. Také Patrik Hudec z investiční společnosti Generali Investments si myslí, že zlato už se rezervní měnou nestane.

„I přesto, že drtivá většina institucionálních analytiků tvrdí, že návrat ke zlatému standardu je nereálný, zdá se, že opak bude pravdou. Se zlatem se totiž počítá jakožto s páteří nové rezervní měny,“ poznamenal hlavní analytik akciové společnosti Zlato David Marášek.

Připomněl, že východ pod vedením Číny se už stal iniciátorem tohoto procesu. Rekordní nákupy zlata Číny, Ruska a Indie v posledních pěti letech, ale také založení a zahájení provozu Asijské banky pro investice do infrastruktury letos v lednu, jsou silnými signály, že tento proces již začal.

Ztráta kredibility nebo úplné selhání západních centrálních bank podle Maráška povede k hledání alternativy, jak „ukotvit“ dluhovou megabublinu a najít opět poctivou formu peněz. „Právě nové praktiky a experimenty centrálních bank jako je právě kvantitativní uvolňování, ale také záporné úrokové sazby, či kontinuální měnové intervence, mohou už velmi brzy způsobit ztrátu kredibility těchto institucí,“ varoval analytik.

Peníze, které centrální banky tisknou, nejdou do ekonomiky, ale zůstávají na účtech centrálních bank. Jinými slovy, centrální banka převzala roli mezibankovního systému, konstatoval portál Zlato.cz. Banky nejsou schopny dostat nové peníze do ekonomiky prostřednictvím nadměrného úvěrování i díky regulaci. Ta se navíc zpřísňuje, připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…