ZLATO.cz: Pět důvodů, proč by nás měl Brexit opravdu zajímat

01.08.2016 18:06

Brexit bude pro Británii pozitivem, tvrdí ve svém nejnovějším komentáři hlavní analytik akciové společnosti Zlato David Marášek. Podle něj budou mnohá média a ekonomičtí komentátoři opět překvapeni, když se v následujících letech bude (opět nezávislé) ekonomice Spojeného království dařit.

ZLATO.cz: Pět důvodů, proč by nás měl Brexit opravdu zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Britská libra po brexitu oslabila téměř o 20 procent, připomíná analytik v komentáři na informačním portálu www.zlato.cz. A soudí, že může oslabovat i dál, což enormně zvýší atraktivitu britského exportu, nemovitostního trhu, investičních příležitostí a v neposlední řadě výrazně zatraktivní turistický ruch a zlevní oblíbené nákupy.

Marášek píše, že brexit způsobil „evropské lodi“ trhlinu přímo na přídi, a připomíná i čerstvou díru na zádi – Turecko, a konstatuje, že dezintegrační proces EU už nezvratně nastal.

„Je téměř tabu se k tomu vyjádřit, ale brexit a jeho konsekvence má a ještě bude mít enormně negativní vliv na evropský bankovní sektor,“ soudí analytik a dodává, že zřejmě ne každý zaznamenal, že po brexitu se množství předních evropských bank propadlo na svá historická minima.

Podle Maráška se budou se dál tisknout peníze, globální devalvace může začít. A to ve velkém a koordinovaně. „Brexit se stane záminkou, proč centrální banky objem tištění peněz ještě zvýší a proč zůstanou úrokové sazby na nulových či záporných hodnotách nebo ještě níž a ještě déle, než se proklamovalo,“ tvrdí analytik.

Marášek závěrem konstatuje, že posiluje zlato a dolar a předpokládá, že cena zlata a americké měny by do konce roku ještě výrazně zvýšit. Důvodem jsou podle něj obavy z dopadů brexitu, rostoucí nejistota, pokračující terorismus, ale především patová situace centrálních bank západního světa a s ní spojená další kola tištění peněz. „Trend silného dolaru trvá už od krize 2008, dolar od té doby přidal 62 procent. Zlato za stejné období posílilo o 59 procent,“ připomíná autor komentáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…