ZLATO.cz: Pět důvodů, proč by nás měl Brexit opravdu zajímat

01.08.2016 18:06

Brexit bude pro Británii pozitivem, tvrdí ve svém nejnovějším komentáři hlavní analytik akciové společnosti Zlato David Marášek. Podle něj budou mnohá média a ekonomičtí komentátoři opět překvapeni, když se v následujících letech bude (opět nezávislé) ekonomice Spojeného království dařit.

ZLATO.cz: Pět důvodů, proč by nás měl Brexit opravdu zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Britská libra po brexitu oslabila téměř o 20 procent, připomíná analytik v komentáři na informačním portálu www.zlato.cz. A soudí, že může oslabovat i dál, což enormně zvýší atraktivitu britského exportu, nemovitostního trhu, investičních příležitostí a v neposlední řadě výrazně zatraktivní turistický ruch a zlevní oblíbené nákupy.

Marášek píše, že brexit způsobil „evropské lodi“ trhlinu přímo na přídi, a připomíná i čerstvou díru na zádi – Turecko, a konstatuje, že dezintegrační proces EU už nezvratně nastal.

„Je téměř tabu se k tomu vyjádřit, ale brexit a jeho konsekvence má a ještě bude mít enormně negativní vliv na evropský bankovní sektor,“ soudí analytik a dodává, že zřejmě ne každý zaznamenal, že po brexitu se množství předních evropských bank propadlo na svá historická minima.

Podle Maráška se budou se dál tisknout peníze, globální devalvace může začít. A to ve velkém a koordinovaně. „Brexit se stane záminkou, proč centrální banky objem tištění peněz ještě zvýší a proč zůstanou úrokové sazby na nulových či záporných hodnotách nebo ještě níž a ještě déle, než se proklamovalo,“ tvrdí analytik.

Marášek závěrem konstatuje, že posiluje zlato a dolar a předpokládá, že cena zlata a americké měny by do konce roku ještě výrazně zvýšit. Důvodem jsou podle něj obavy z dopadů brexitu, rostoucí nejistota, pokračující terorismus, ale především patová situace centrálních bank západního světa a s ní spojená další kola tištění peněz. „Trend silného dolaru trvá už od krize 2008, dolar od té doby přidal 62 procent. Zlato za stejné období posílilo o 59 procent,“ připomíná autor komentáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …