ZP MV ČR zaplatí lékařům v příštím roce 41,5 miliard, výdaje vzrostou o 12 procent

29.11.2019 22:01

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) vydá na péči o zdraví svých klientů v příštím roce 41,5 miliardy korun. Její náklady se tak oproti letošnímu roku zvýší téměř o 12 procent.

ZP MV ČR zaplatí lékařům v příštím roce 41,5 miliard, výdaje vzrostou o 12 procent
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

„Ve srovnání se zdravotně pojistným plánem na letošní rok zvýšíme v příštím roce úhrady zdravotníkům o více než pět miliard korun. Přidáno dostanou všechny segmenty zdravotních služeb,“ uvedl David Kostka, generální ředitel druhé největší zdravotní pojišťovny v zemi, která má v péči více než 1,3 milionu klientů.

Podle Davida Kostky je v nárůstu započítán jak plán úhradové vyhlášky, tak i navýšení plateb nad rámec vyhlášky, dohodnutý s premiérem Andrejem Babišem. „Z šesti miliard korun, které zdravotní pojišťovny uvolní nad rámec úhradové vyhlášky, uhradí ZP MV ČR více než 700 milionů Kč,“ dodal generální ředitel. Na otázku, zda bude muset pojišťovna sáhnout do rezerv, Kostka odpověděl: „Finanční zůstatek základního fondu zdravotního pojištění snížíme téměř o 1,8 miliardy korun.“

Podpora prevence a péče o chronické pacienty

ZP MV ČR peníze použije na podporu prevence a registrace svých klientů u lékařů primární péče, na zajištění a posílení místní a časové dostupnosti zdravotních služeb, na bonifikaci lékařů pečujících o chronické pacienty, podporu očkování a další. „Jde o oblasti, na které se chceme výrazněji soustředit. Například cílená péče o chronické pacienty může do budoucna přinést úsporu nákladů tím, že se podaří stabilizovat či zlepšit zdravotní stav těchto pacientů,“ zdůraznil generální ředitel ZP MV ČR.

Podle něj výrazný nárůst příjmů od zdravotní pojišťovny zaznamená v příštím roce více oblastí. Nejvýraznější růst zaznamená domácí péče, kdy náklady na ni u ZP MV ČR vzrostou o více než 38 %. O 21,6 % se zvýší výdaje za přepravu nemocných. Platby ambulantním specialistům vzrostou o 12,7 %.

Kolik zaplatí ZP MV ČR v roce 2020 (meziroční nárůst)

Celkem: 41,5 mld. Kč (+ 11,9 %)

Poskytovatelé lůžkové péče: 22,1 mld. Kč (+ 13,6 %)
Z toho:
Nemocnice: 20,5 mld. Kč (+ 13,6 %)

Ambulantní péče celkem: 11,5 mld. Kč (+ 10,7 %)
Z toho:
Ambulantní specialisté: 3,9 mld. Kč (+ 12,7 %)
Praktici pro dospělé a děti: 2,2 mld. Kč (+ 8,9 %)
Stomatologové: 1,8 mld. Kč (+ 9,0 %)
Ambulantní gynekologové: 0,66 mld. Kč (+ 8,7 %)
Ošetřovatelská a rehabilitační péče v pobytových zařízeních sociálních služeb: 0,38 mld. Kč (+ 14,1 %)
Domácí zdravotní péče: 0,29 mld. Kč (+ 38,1 %)

Lázeňská péče: 0,64 mld. Kč (+ 6,8 %)
Zdravotnická záchranná služba: 0,36 mld. Kč (+ 14,8 %)
Přeprava nemocných: 0,20 mld. Kč (+ 21,6 %)

ZP MV ČR působí na českém trhu již šestadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Jako jediná zdravotní pojišťovna v zemi je již tři roky za sebou držitelkou prestižního mezinárodního titulu Czech Superbrands a od loňska rovněž držitelkou titulu Finančně nejzdravější zdravotní pojišťovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…